Fuchs: Hrvatska akreditira Sveučilište u Mostaru, diplome će vrijediti u cijeloj EU

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da će Agencija za znanost i visoko obrazovanje uskoro akreditirati Sveučilište u Mostaru, čime bi diplome s ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH vrijedile u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

“Jedan od prvih koraka koji će slijediti jest akreditiranje sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces kompletnog akreditiranja s izdavanjem dopusnice završi, diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će priznate u Republici Hrvatskoj, a nakon toga automatski i na teritoriju Europske unije”, rekao je Fuchs danas u Mostaru.

On se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te posjetio Sveučilište u Mostaru, gdje je razgovarao s rektorom Zoranom Tomićem.

“Siguran sam da će taj proces ići razmjerno brzo”

Ministar Fuchs je ocijenio kako je proces akreditiranja visokoškolske ustanove jako zahtjevan te da će možda biti potrebno ispraviti pojedine segmente administrativnog i akademskog djelovanja.

“Ja sam siguran da će taj proces ići u dobrom smjeru i razmjerno brzo”, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja.

Najavio je nastavak potpore i pri reformi obrazovnog sustava u BiH navodeći kako je Hrvatska u procesu kurikularnih prilagodbi i reformi koje se provode uz značajnu potporu iz fondova Europske unije.

“Sustav Sveučilišta u Mostaru sada se može dodatno unaprijediti i krenuti naprijed”

Ministar Fuchs ocijenio je iznimno značajnim što je BiH dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji navodeći to kao veliku mogućnost za korištenje dodatnih financijskih sredstava iz fondova EU.

“Čitav sustav Sveučilišta u Mostaru se sada može dodatno unaprijediti i poći naprijed ulazeći u alijansu europskih sveučilišta što je trend iz Bruxellesa”, kazao je.

Čović je rekao da je s ministrom Fuchsom razgovarao o održavanju znanstvenog skupa, koji se redovito na proljeće održava u Neumu, a ove će godine biti posvećen znanosti i njezinom utjecaju u integracijskim procesima s EU.