Tako zapošljava HDZ: radijskog novinara stavili za šefa doma za starije. Nema iskustva, ali radio je za župana

Na novu funkciju dolazi ravno iz ureda za odnose s javnošću HDZ-ovog župana Nikole Dobroslavića.

Dom za starije osobe Dubrovnik, čiji je vlasnik Dubrovačko-neretvanska županija, dobio je 10. siječnja novog ravnatelja. Na natječaj za to mjesto javile su se četiri osobe, među kojima i dosadašnja ravnateljica Marina Sambrailo, a Upravno vijeće, u kome većinu čine predstavnici Županije kao osnivača, odabralo je kandidata Ivicu Puljića.

Iako sve to izdaleka zvuči kao najnormalnija administrativna stvar koja se uredno odvila po propisima, čitatelji iz Dubrovnika upozorili su me ovih dana da je riječ o još jednom ”političkom uhljebljenju”. Jer, Ivica Puljić, koji podrškom Županije preuzima vodeće mjesto u ustanovi socijalne skrbi, nema ni dana radnog staža u toj djelatnosti, niti njegova struka ima ikakve veze s njom. On je nekadašnji radijski novinar, a na novu funkciju dolazi ravno iz ureda za odnose s javnošću HDZ-ovog župana Nikole Dobroslavića.

Krajnje osjetljivi ravnateljski posao u domu za smještaj i 24-satnu brigu o 118 starijih, nemoćnih i nepokretnih osoba, dan je, dakle, u ruke čovjeku koji za nj nije ni minimalno kvalificiran, ali zato raspolaže džokerom koji je u Hrvatskoj često jači od bilo čega drugoga, a to je političko zaleđe vladajuće garniture.

Reagirala šefica Sindikata socijalnih radnika

Proces ove kadrovske promjene u dubrovačkom domu pratili su lokalni mediji uglavnom ne izvodeći šire zaključke, ali zato su objavili oštro priopćenje predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Jadranke Dimić. Šefica nacionalnog sindikata socijalnih radnika prethodno se pismima obratila županu Dobroslaviću i predsjednici Upravnog vijeća Doma, Katarini Doršner, ali odgovora nije dobila.

”Stječe se dojam”, napisala je Jadranka Dimić, ”da je sjednica Upravnog vijeća samo formalnost te da je već izabran kandidat: glasnogovornik župana, novinar Ivica Puljić, bez dana radnog staža u sustavu socijalne skrbi.”

Naglašavajući da smisao javnih sustava svakako nije uhljebljivanje podobnih kadrova, Dimić konstatira kako ”godinama svjedočimo situacijama da se čelnici u sustavu socijalne skrbi regrutiraju po nalogu lokalnih moćnika pri čemu se zanemaruju interesi samih korisnika u koje se svi kunu i radi kojih cijeli sustav i postoji.”

Moderirao okrugle stolove HDZ-a

Ova upozorenja, međutim, nisu dala ploda, a pokazalo se da je dojam predsjednice sindikata socijalnih radnika bio potpuno točan. Mandat već bivšoj ravnateljici Marini Sambrailo istječe 15. veljače i toga dana na dužnost stupa novoizabrani Ivica Puljić, čije su kvalitete za ravnateljsko mjesto očito prevladale na intervjuu pred županovim Upravnim vijećem.

Dom za starije, koji je društvenim sredstvima izgrađen 1970. godine, a od 1987. pruža zainteresiranim građanima iz Dubrovnika još i usluge pomoći i njege kod kuće, tako dobiva novu glavnu i odgovornu osobu elementarno nespremnu za sve što je čeka.

Ivica Puljić možda je dobar kao voditelj – moderirao je neke predizborne okrugle stolove HDZ-a i vodio još neke lokalne manifestacije. Vjerojatno umije sastavljati priopćenja o uspjesima vladajuće garniture i pripremati za župana dnevne press clippinge.

Politički podobni amateri

Ali ovo u što sada ulazi za njega je sasvim sigurno neosvijetljena pećina. Kao što bi bila za svakoga, za vas i za mene, koji za teško i stresno područje socijalnog rada nemamo nikakve spreme. No kod nas je sve moguće pa tako i ovo.

Imamo stotine i stotine školovanih stručnjaka za ovakve poslove, ali na natječajima koje raspisuju vlasti pobjedu odnesu politički podobni amateri. Stari ljudi koji su povjereni brizi dubrovačkog doma ne mogu s ovim biti mirni. Ali su srećom dovoljno iskusni i znaju da politika u Hrvatskoj može sve što hoće, pa što košta da košta.

 

Izvor: www.telegram.hr