Uoči Praznika rada – samo sustavni rad sindikata 365 dana u godini donosi jačanje radničkih prava

Uoči 1. svibnja 2024. – Međunarodnog praznika rada,  predsjednici sindikalnih središnjica tradicionalno su položili vijenac i zapalili svijeću u spomen na sve žrtve radničke borbe, poginule radnike i branitelje u Domovinskom ratu.

Vijenac su položili predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ovom prigodom predsjednica Šprem podsjetila je kako sindikati kontinuirano rade na poboljšanju položaja zaposlenika te da je vrijeme za progovaranje i o dignitetu svake struke u javnom sektoru. Ulaganje u radnike je ulaganje u budućnost naše domovine; ako nemamo kvalitetne medicinske sestre, kvalitetne liječnike, socijalne radnike, učitelje te dok postoji deficitarnost tih zanimanja ne možemo govoriti o svijetloj budućnosti. Sindikati u javnom sektoru pokazali su da permanentnim pritiskom i dijalogom postoje pomaci u položaju zaposlenika, ali tu naša priča ne staje; u jesen nam predstoje pregovori za osnovicu za plaće te granske kolektivne ugovore. To će biti prilika da se o položaju zaposlenika i dignitetu svake struke ponovno progovara vrlo jasno, da se štite prava radnika u javnom sektoru i osigurava budućnost kroz rast plaća. Glavna uloga sindikata je sustavni rad 365 dana u godini za dobrobit svih zaposlenih te pregovorima, ulicom, prosvjedima i štrajkovima radimo sustavne pomake, poručila je Šprem te čestitala Praznik rada svim članovima sindikata Matice i svim ostalim građanima Republike Hrvatske.

 

Izvor: www.matica-sindikata.hr