Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi prosvjeduju nakon dugo vremena: ‘Ne odustajemo, njegova smrt je prelila čašu‘

Stručnjaci traže hitno proširenje kapaciteta za smještaj djece i starijih osoba, a nadležni ih ignoriraju.

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi održat će sutra u Zagrebu prosvjed pod nazivom “Krik za promjenom” jer nadležno Ministarstvo socijalne politike, kojem je na čelu Marin Piletić, ni nakon mjesec i pol nije ništa poduzelo kako bi ispunilo 12 zahtjeva inicijative #odšutnjedopromjene kojima stručnjaci traže hitne promjene i poboljšanja u sustavu.

Ubojstvo socijalne radnice

Bit će to prvi prosvjed inače tihog i pomirljivog sustava od 2019. godine kad su socijalni radnici prosvjedovali nakon što je rastrojeni štićenik ubio socijalnu radnicu i pravnika na njihovu radnom mjestu, u Centru za socijalnu skrb Đakovo. Ovaj put čašu je prelila smrt dječaka iz Slavonskog Broda koji je, u dobi od 20 mjeseci, preminuo u biološkoj obitelji nakon što je od dana rođenja bio na listi čekanja za mjesto u nekom od prepunih domova ili udomiteljskih obitelji, koje nije uspio dočekati.

– Stanje u sustavu je neizdrživo i, kao što smo i najavili, nećemo i ne možemo odustati od svojih zahtjeva. Podršku prosvjedu dali su i naš resorni sindikat, Hrvatska komora socijalnih radnika te Udruga socijalnih radnika, čiji će predstavnici govoriti na prosvjedu. Podržava nas i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, a prosvjednicima će se obratiti i dr. Nino Žganec sa Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta – kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene.

Prosvjed se održava upravo na Svjetski dan socijalnog rada, koji se obilježava trećeg utorka u ožujku, a na zagrebačkom Europskom trgu, na kojem će se prosvjednici okupiti sutra u 15.30 sati, očekuje se oko 200 stručnjaka.

Zabrana javnog istupa

Više od 600 stručnjaka djeluje u okrilju inicijative jer su Ministarstvo i Hrvatski zavod za socijalni rad svima u sustavu – pod prijetnjom stegovnim mjerama, pa i otkazom – zabranili javne istupe bez izričitog odobrenja nadležnih. Takva je uputa posebno istaknuta nakon što je prošle jeseni psihologinja Valerija Kanđera na svojem privatnom Facebook profilu objavila da joj u uredu sjedi djevojčica (6) s autizmom čiji je smještaj odbilo 35 domova i svi timovi za udomiteljstvo u zemlji jer su im svi kapaciteti premašeni i nemaju uvjete za zbrinjavanje još djece. Dijete je nakon toga zbrinuto u ustanovi koja se u praksi takvim smještajem nije bavila (riječ je o školi koja uopće nije imala organizirani smještaj tijekom vikenda), a psihologinja Kanđera i socijalna radnica s kojom je radila dobile su upozorenja pred otkaz.

Ministarstvo je nakon smrti dječaka uputilo inspekciju i u nekadašnji Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, čiji je stručni tim mjesecima tražio pomoć Ministarstva i upozoravao da zbog prekapacitiranosti nigdje ne mogu pronaći mjesto za dječaka i njegovu braću koji su ugroženi u biološkoj obitelji. Kako doznajemo, inspekcija nije pronašla greške u sustavu, nego u ponašanju stručnog tima te se fokusirala na otkrivanje tko je o tragediji obavijestio medije.

U svojim zahtjevima inicijativa traži hitno otvaranje novih smještajnih kapaciteta za sve kategorije korisnika, rasterećenje stručnjaka, preispitivanje reforme i drugo.