Prihvaćena ponuda Vlade teška 1,2 milijarde eura: Rast koeficijenta 12 posto, božićnica 300 eura, uskrsnica 100 eura…

Jedini sindikat koji je odbio Vladinu ponudu je Školski sindikat Preporod.

Sastanak pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Sindikati javnih i državnih službi većinski su prihvatili ponudu Vlade o rastu osnovice plaće od pet posto odmah, isplatu božićnice u 2023. od 300 eura i regresa za 2024. u istom iznosu, kao i ponudu iznosa novostečenog prava uskrsnice od 100 eura. Od 1. ožujka iduće godine Vlada se obvezala na rast koeficijenta u prosjeku od 12 posto i nove pregovore, ako do tada ne dođe do povećanja koeficijenata.

Takvu ponudu u utorak je prihvatilo deset od ukupno 11 reprezentativnih sindikata javnih i državnih službi.

Dok je većina sindikata odluku o Vladinoj ponudi donijela na svojim tijelima, tri sindikata u obrazovanju i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske odluke su prepustili članstvu.

Jedini sindikat koji je odbio Vladinu ponudu je Školski sindikat Preporod, no kako je riječ o sindikatu s manjim brojem članova (oko 10.000) u odnosu na Sindikat hrvatskih učitelja (23.500), Preporodova odbijenica nema značaja na sindikalno većinsko prihvaćanje Vladine ponude i time na potpisivanje dodatka Temeljnog kolektivnog ugovora. Od ukupno 7251 člana Preporoda izašlih na referendum, 64 posto bilo je protiv Vladine ponude.

– Sukladno rezultatu izjašnjavanja, Školski sindikat Preporod neće potpisati Dodatak III. Temeljnoga kolektivnog ugovora, poručio je predsjednik Željko Stipić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem Jutarnjem je pak potvrdila kako je Veliko vijeće sindikata, temeljem rezultata izjašnjavanja, prihvatilo ponudu Vlade i odlučilo biti potpisnikom dodatka TKU.

Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske navodi kako je ponudu prihvatilo 61 posto članova.

– Smjer je više nego jasan: slijedi rad na uredbi o koeficijentima. To je prilika koja se ne propušta kako bismo konačno kroz pregovore, a ne kao uvijek dosad kroz štrajkove i prosvjede, povećali plaće zaposlenika u obrazovanju, izjavila je Lovrić uz poruku kako njihovi članovi zaslužuju veći rast koeficijenata od ostalih zaposlenika javnog sektora.

I Veliko vijeće Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja donijelo je odluku o potpisivanju dodatka, a po riječima glavnog tajnika Matije Kroflina, sada očekuju da ih Vlada u što krećem roku upozna s novim sustavom koeficijenata u znanosti i visokom obrazovanja i uvaže njihove zahtjeve.

– Nužan je rast koeficijenata svih radnih mjesta u sustavu pri čemu će Sindikat poseban naglasak staviti na rast plaća mladih, a neće dopustiti ni daljnje zanemarivanje najiskusnijih u sustavu od kojih se u ovom trenutku očekuje da implementiraju brojne reforme. Dok prosječna plaća u privredi ove godine raste u prosjeku 14 posto, najiskusnijim profesorima i znanstvenicima plaće rastu u prosjeku manje od jedan posto, navodi Kroflin, uz najavu da će u nadolazećim tjednima Sindikat, na tragu nedavnog prosvjeda na Institutu Ruđer Bošković, nastaviti s planiranim aktivnosti kojima je cilj upozoriti na neadekvatnost plaća u sustavu. Ako usprkos tome ne dobiju zasluženi položaj, Sindikat se neće libiti iskoristiti sve oblike industrijskih akcija, uključujući i štrajk, kako bi zaštitio interese svojih članova, poručuje Matija Kroflin.

Po potvrdi Stjepana Topolnjaka, predsjednika Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, donesena je odluka o prihvaćanju Vladine ponude, dok se po podacima Jadranke Dimić iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, visok udio od 83 posto članova izašlih na referendum odlučio za ponudu rasta osnovice i naknadni rast plaća kroz koeficijente.

Potpisivanje dodatka TKU najavljeno je za srijedu, a uvećana osnovica primijenit će se na plaćama u studenome.

Vladina ponuda ukupno je ‘teška‘ 1,2 milijarde eura.

 

Izvor: www.jutarnji.hr