Piletić: Predloženo povećanje regresa za godišnji odmor, sindikati nezadovoljni

Završio je sastanak predstavnika Vlade i sindikata javnih te državnih službi o izmjenama i dopunama temeljnog kolektivnog ugovora. Vlada je predložila da se regres za 2023. poveća na 250 eura za nečlanove, a 270 eura za članove reprezentativnih sindikata državnih i javnih službi, što sindikatima nije prihvatljivo pa se pregovori nastavljaju nakon 1. svibnja, izjavio je ministar rada Marin Piletić nakon sastanka.

Piletić je dodao kako je Vladino stajalište vezano uz povećanje prava da ga mora osjetiti svih 235.000 zaposlenih u tim službama.

– Nakon što Vlada u nastavku pregovora iznese ponudu, očekujemo da je sindikati prenesu članstvu na prihvaćanje, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Upitan o zahtjevu sindikata zaposlenih u javnim službama da pregovori o osnovici plaća počnu odmah nakon prvosvibanjskih praznika, Piletić je rekao da Vlada stoji kod odluke da su otvoreni pregovori za usklađivanje sa Zakonom o radu i ugovaranje povoljnijih materijalnih prava.

Pregovori o plaćama nastavljaju se, kako je i dogovoreno, u rujnu, dodao je Piletić napominjući kako će se, bude li stanje alarmantno, otvoriti i pregovori o osnovici.

S obzirom na to da nisu takve okolnosti i nadamo se da neće biti, stopa inflacije pada, Vlada zasad nije spremna otvoriti pregovore i o povećanju osnovice.

Podsjetio je da je lani regres bio 200 eura, a sada se nudi 270 eura te da takvo povećanje nipošto ne može biti uvredljivo, kako tvrde sindikati.

Naglasio je kako je Vlada odgovoran poslodavac, navodeći da na rashodnoj strani proračuna nisu samo plaće i materijalna prava. Vlada je u manje od dvije godine intervenirala sa 7 milijardi eura pomoći svim sugrađanima, naveo je.

Zahtjevi sindikata su nam jasni i inzistiranje na većim pravima, osobito za članove reprezentativnih sindikata, ali s druge strane, naš je cilj da ne iskoristimo odmah maksimalno dopušten iznos od dvije prosječne godišnje članarine sindikata koji pregovaraju.

Upitan očekuje li val prosvjeda i štrajkova, Piletić je rekao kako se nalazimo u godini prije parlamentarnih izbora i jasan je stav da svi žele prije ugovoriti povoljnija prava, no Vladina politika nije predizborno obećanje i ugovaranje čitavog seta povećanja osnovice plaća, nego politika kontinuiteta.

Zakonom o plaćama želimo postaviti jasan zakonodavni okvir za sve buduće pregovore, no moramo se naći na granici prihvatljivosti. Dok ne iscrpimo sve mogućnosti, ne očekujem prosvjede, poručio je Piletić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić Vladinu je ponudio ocijenio kao vrlo lošu, neprihvatljivu, ponižavajuću i uvredljivu te da na nju ne pristaju i da ne može biti temelj za daljnje razgovore.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar rekao je kako očekuje pomake i da vjeruje u dogovor.

Za Dnevnik HTV-a javila je HRT-ova novinarka Silvana Skočajić.

Rekla je kako sindikati nisu zadovoljni ponudom te da su promijenili taktiku i povećali svoje zahtjeve.

– Sada sindikati traže da nakon 1. svibnja odmah krenu pregovori oko povećanja osnovice plaće. Također traže povećanje regresa i božićnice i to na način, s obzirom na to da je nastupio novi Zakon o radu od početka godine, da se za članove poveća božićnica i regres za pedeset eura više, bez obzira koliko će se povećati za sve predstavnike javnih službi. Također traže povećanje uskrsnice za sljedeću godinu od 100 eura za sve i 200 eura za članove sindikata, rekla je HRT-ova novinarka.

Stipić: Vladi smo iznijeli paket zahtjeva, žurno tražimo pregovore o plaćama

Predsjednik školskog sindikata Preporod izvijestio je kako su Vladi na pregovaračkom sastanku o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe iznijeli paket zahtjeva vezanih uz dodatke na plaću i žurno zatražili pregovore o plaćama.

Vlada je ponudila povećanje regresa za 20 eura ove godine, a da bi se o svemu ostalome, ugovaranje božićnice i uskrsnice, tek trebalo pregovarati pa smo takvu ponudu razmotrili i ocijenili je uvredljivom za sve zaposlene u javnim službama, izjavio je Stipić novinarima.

– To je udaljeno “nekoliko svemirskih godina” od onoga što smo tražili, rekao je. No ipak smo Vladi odlučili dati još jednu priliku i formulirali paket zahtjeva koji čine četiri dijela i to po načelu uzmi ili ostavi. Očekujemo Vladino očitovanje idući tjedan, najavio je.

Sindikati očekuju početkom svibnja na prvom sastanku otvaranje pregovora o povećanje osnovice. Stipić je rekao da ih je na taj korak izazvala Vlada ustvrdivši da u paketu moraju sagledati i porast 2 posto osnovice od 1. travnja, dogovoren davno, a i tada je bio nedostatan te ga je rast životnih troškova u međuvremenu dodatno obezvrijedio.

Na Markovu trgu ne vide da sve poskupljuje, a jedino cijena našeg rada ostaje ista, odnosno pada. Na to više ne želimo pristati i Vladi ćemo isporučiti zahtjev za povećanjem osnovice prije 1. listopada, poručio je Stipić.

Drugi zahtjev je povećanje regresa za najmanje 50 eura što, ako ima želje za pravim partnerskim odnosom sa sindikatima, drugoj strani neće biti teško prihvatiti.

Treći zahtjev je povećanje iznosa božićnice za 50 eura jer sindikati smatraju da je sada pravi trenutak da se i to ugovori.

Četvrti zahtjev je novo materijalno pravo zaposlenima u javnim službama – uskrsnice za 2024. u visini od 100 eura za sve radnike, a 200 eura za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.

Sve je na Vladi, ona može riješiti situaciju i otkloniti sukobe, a sindikati su spremni i za dogovor i za sukob, a i to bi moglo biti brzo ako dogovor izostane, poručio je Stipić.

Dodao je kako traže pregovore odmah nakon 1. svibnja. Učinili smo ogroman ustupak Vladi (što tražimo uskrsnicu tek iduće godine), i sad ćemo vidjeti kako će uzvratiti, ustvrdio je Stipić.

– Ovi sindikati će se uključiti u ovu kolonu koja se pomalo formira i Vladi isporučiti svoje zahtjeve za povećanje osnovice i to prije prvog desetog, kojim oni nama stalno mašu pred očima i drugi naš zahtjev je povećanje regresa za najmanje pedeset eura, izjavio je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.