Postignut dogovor Vlade i sindikata o povećanju regresa

U rujnu će se nastaviti pregovori i o visini božićnice, uskrsnice i osnovici za plaće.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih i državnih službi dogovorili su u petak povećanje regresa na 250 eura za nečlanove sindikata i 300 eura za članove, a razgovori oko isplate božićnice nastavit će se u rujnu, kada će se pregovarati i o visini uskrsnice i osnovici za plaće.

Domagoj Rebić iz Sindikata djelatnika u kulturi izjavio je nakon završetka sastanka da će se u vezi osnovice za obračun plaće u idućoj godini ustrojiti uža radna skupina, koja će razmotriti argumente sindikalne i Vladine strane i izrazio uvjerenje da će se otvoriti prostor za korekciju osnovice i prije rujna.

Napomenuo je da neki sindikati javnih službi moraju s takvim prijedlogom ići pred svoja tijela tako da će konačnu odluku o potpisivanju dodatka kolektivnom ugovoru uslijediti ovisno o izjašnjavanju tih tijela.

Istovjetan dogovor postigli su i predstavnici državnih službi, potvrdili su predsjednici Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar. O osnovici za obračun plaće će se razgovarati u trećem tjednu rujna, nakon turističke sezone, kaže Lončar.

Ministar rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić ocijenio je kako su stigli na korak do postizanja sporazuma.

U trenucima kada nešto više od 235.000 javnih i državnih službenika prima isplate plaća za travanj s uvećanom osnovicom za dva posto, postigli smo dogovor da će pravo na regres biti dodatno povećano, i to 250 eura za nečlanove sindikata i 300 eura za članove reprezentativnih sindikata.

Slijede nam razgovori s partnerima, reprezentativnim sindikatima na jesen o ugovaranju boljeg postotka osnovice. Predložili smo da uskrsnica bude također predmet jesenskih razgovora kako bi, nakon utvrđenja iznosa, mogla biti isplaćena u ožujku 2024., pojasnio je ministar.

Dodao je kako se na to treba nadovezati reforma sustava plaća, koju su najavili premijer i ministar financija, a odnosit će se na svih 1.621.000 osiguranika

Upitan koliko će se ukupno izdvojiti sredstava za regres, Piletić je rekao da su u 2023. nakon uvećanja nešto većeg od devet milijuna eura predvidjeli iznos od 63 milijuna eura za zaposlene u državnim i javnim službama.

Očekujemo da će sve učinjeno biti kvalitetan uvod u pregovore na jesen, dodao je napomenuvši kako je kroz Zakon o plaćama najavljeno povećanje koeficijenata, a svaki korak i dogovor mora rezultirati većim plaćama u državnim i javnim službama.