Piletić: Treba omogućiti veća materijalna prava državnim i javnim službenicima

Ministar rada Marin Piletić rekao je danas kako vlada želi omogućiti dodatna povoljnija materijalna prava za članove reprezentativnih sindikata, odnosno za svih 235.000 zaposlenih u državnim i javnim službama, s čijim je predstavnicima danas razgovarao.

To je bio prvi sastanak pregovaračkih odbora vlade i predstavnika sindikata o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Nastavak pregovora bit će u ponedjeljak, 24. travnja.

Jesu li zahtjevi sindikata realni?

Na pitanje jesu li sindikalni zahtjevi realni, Piletić je rekao kako bi rezultat pregovora trebala biti “zlatna sredina”, odnosno ono što vlada može osigurati u skladu s proračunom.

Sindikati javnih službi tražili su ugovaranje uskrsnica već za ovu godinu, a vlada je predložila da je ugovore za 2024. te da razgovaraju o regresu i drugim pravima. “Nastojat ćemo približiti stavove”, dodao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O neisplati plaća stranim radnicima, Piletić je rekao kako se radi o izuzecima i da o tome izvještavaju Državni inspektorat koji utvrđuje činjenice. “Obračun plaće, po Zakonu o radu, mora biti do kraja mjeseca za prethodni mjesec i služi kako ovršna isprava za ostvarenje prava”, dodao je.

Šef Sindikata policije: Državni službenici i namještenici su potplaćeni

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je kako su tražili dodatna prava za članove reprezentativnih sindikata što se tiče regresa, božićnice i drugog te da su iznijeli svoje stavove, kao i vlada. “Očekujemo vladinu ponudu u ponedjeljak”, dodao je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže da su tražili da se povećanje ne odnosi na članove nereprezentativnih sindikata jer drži da su državni zaposlenici i namještenici koji plaćaju članarinu u lošijem položaju od onih koji to ne čine, a uživaju ista prava.

“Za dogovor smo, ali ne na štetu reprezentativnih sindikata”, poručio je. Najavio je da će o plaćama razgovarati nakon turističke sezone, kada će biti poznato kakvo je punjenje državne blagajne.

“Državni službenici i namještenici potplaćeni su s obzirom na rastuću inflaciju i trebali bi biti puno bolje plaćeni jer o nama puno toga ovisi”, ustvrdio je Jagić.

 

Izvor: index.hr