Socijalni radnici dočekali svoj dan, ali ne i reakciju Ministarstva na njihove zahtjeve

Svjetski dan socijalnog rada, 19. ožujka, zaposlenici Centra za socijalnu skrb u Šibeniku obilježili su mirnim prosvjedom ispred svog središnjeg ureda.

– Izražavamo nezadovoljstvo stanjem u sustavu budući da nakon naše prošle akcije nismo dobili nikakav signal iz resornog ministarstva da su uopće spremni krenuti u akciju rješavanja naših gorućih problema. Tražili smo žurno zapošljavanje svih nedostajućih sručnih i ostalih radnika u sustavu socijalne skrbi te smanjivanje broja javnih ovlasti koje su nam nametnute jer sve ono što ne ide drugim službama stavlja se u naš resor. Molimo naše Ministarstvo da preuzme svoj dio odgovornosti u rješavanju tih problema – izjavila je Anka Maslač, sindikalna povjerenica u Centru za socijalnu skrb u Šibeniku.

Uz čestitku svim djelatnicima u socijalnoj djelatnosti, šibenski socijalni radnici podsjetili su na svoju ulogu u društvu, među kojima je osiguravanjem jednakih prilika svim socijalnim skupinama građana za rast i razvoj.

– Ovogodišnji Svjetski dan socijalnog rada ima za cilj promicanje važnosti ljudskih odnosa. Zato i naglašavamo važnost potrebe uvažavajućeg odnosa prvog resornog Ministarstva sa svojim ustanovama i njihovim stručnim zaposlenicima. Prihvačajući iskazane potrebe koje je dužno osigurati za kvalitetan profesionalni rad i odnos prema korisnicima, socijalni radnici dužni su se boriti za osiguranje preduvjeta za ljudske odnose u socijalnim službama. Mi smo dužni boriti se za osiguranje uvjeta bez kojih se ne može i pružiti kvalitetnu uslugu i odnos prema svakom korisniku – naglasila je Senka Polegubić, predstavnica sindikalne podružnice Obiteljskog centra pri šibenskom Centru za socijalnu skrb.

Socijalni radnici najavili su kako će ustrajati u očekivanju većih ulaganja resornog Ministarstva u socijalnu skrb, kvalitetnu reformu i sve ono što centri za socijalnu skrb diljem zemlje posljednjih dana u svojim obraćanjima relevantnim i nadležnim institucijama navode. Sindikalisti su najavili nastavak akcije ‘Zaslužujemo više i bolje’ sve dok oni koji mogu nešto učiniti za sustav socijalne skrbi ne shvate da zaposlenici sustava stvarno zaslužuju više i bolje.