Apel socijalnih radnika: Dokle god smo iscrpljeni i malobrojni, ne možemo kvalitetno raditi

Svjetski dan socijalnoga rada djelatnici šibenskoga Centra za socijalnu skrb obilježili su još jednim mirnim prosvjedom. U vrijeme zakonske stanke njih 30-ak izišlo je pred zgradu Centra kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu i zatražili poboljšanje.

Slađana Dunđer 28 godina radnog staža u sustavu socijalne skrbi – a jedino što raste su, kaže, obveze. Zato na svjetski dan socijalnoga rada prosvjeduje. O kvaliteti rada ne može se, kaže, govoriti jer:

– Ako je recimo pravilnikom određeno da se u Odjelu za odrasle osobe godišnje primi 130 korisnika, ja sam ih u prošloj godini primila 273. Dakle ne možemo govoriti o kvaliteti rada – rekla je.

Premalo ih je, poručuju. Samo u Centru za socijalnu skrb u Šibeniku nedostaje 13 stručnih radnika. Ukazali su na to prvim prosvjedom prije 10 dana. No smatraju da ih u resornom ministarstvu nisu čuli jer problema u sustavu je mnogo.

– Najbitniji problemi su žurno zapošljavanje svih stručnih, kao i ostalih radnika u sustavu socijalne skrbi, i smanjivanje broja javnih ovlasti koje su nama nametnute da radimo. Sve ono što ne ide u druge službe stavlja se u naš resor – komentira Anka Maslač iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Zaslužuju, tvrde, više i bolje:

– Dokle god nas je tako malo, dokle god smo iscrpljeni i malobrojni, s tolikim korisnicima mi ne možemo kvalitetno obavljati ono za što smo educirani i osposobljeni, kaže Slađana Dunđer.

Ponovno su se okupili na poziv Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kako bi uz čestitke za Dan socijalnoga rada još jednom zatražili uvjete za normalan rad.

Kako izgleda svakodnevica socijalnih radnika, ali i onih koji njihovu pomoć svakodnevno koriste u Domu za starije osobe, provjerila je naša dubrovačka ekipa: