Majka koja je zanemarivala sina prijetila socijalnim radnicama da će ih ubiti

Pedesetčetverogodišnjak je proglašen krivim te je osuđen na uvjetnu kaznu s utvrđenom kaznom zatvora od sedam mjeseci i rokom kušnje od jedne godine.

Otac učenice osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, zbog prijetnji nastavnici. Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 54-godišnjaka zbog prijetnje. On je 21. kolovoza 2018. u uredu ravnatelja varaždinske srednje škole, nezadovoljan time što njegova kći nije položila popravni ispit iz matematike, rekao nastavnici da “takvih koji rade kao ona ima zakopanih na groblju”.

Mislio je pritom na profesora kojeg je u lipnju 2001. godine u Varaždinu ubio učenik te škole.

Ponižena u sudnici

Kako bi upotpunio prijetnju, 54-godišnjak je pokazao prema školskom dvorištu na kojem se ubojstvo dogodilo. Općinski sud u Varaždinu u kratkom ga je roku osudio na uvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci i rokom kušnje od jedne godine. To je još jedan primjer prijetnji koje na svojim radnim mjestima doživljavaju prosvjetni djelatnici. No, ne samo oni. Nevezano uz taj slučaj, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je i optužnicu protiv 51-godišnjakinje koja je u svibnju prošle godine u dvorištu svoje kuće u Šemovcu trima djelatnicama Centra za socijalnu skrb, koje su postupale u povodu zaprimljenih prijava da zanemaruje brigu o sinu, zaprijetila da će ih ubiti i zakopati u vrtu! Kao i prosvjetari koji su se proteklih nekoliko dana ujedinili u traženju sustavnijih mjera zaštite, i socijalni radnici već dulje vrijeme traže status službenih osoba. U Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske u više su navrata upozoravali da su radnici sustava socijalne skrbi često izloženi prijetnjama.

– S obzirom na izrazitu odgovornost, očekivanja i dane im javne ovlasti, zaposlenici koji postupaju u zaštiti djece i drugih ranjivih skupina trebali bi biti zaštićeni na najviši mogući način koji Kazneni zakon poznaje, kao osobe koje je potrebno štiti izravno – upozorio je nedavno u ime Sindikata socijalni radnik Mato Zovkić. Iznio je slučaj pravnice u Centru za socijalnu skrb koja je štitila prava djeteta u sudnici u kojoj ju je nezadovoljna stranka napala, prvo verbalno, a potom i fizički. – Kolegica je pretrpjela strah, šok, ponižena je na najbrutalniji mogući način jer je pala i puzala po podu, imala je i određene tjelesne ozljede, a u tim trenucima nitko joj nije mogao pomoći – opisao je incident u sudnici. Nakon toga kolegicu je dodatno ponizio i povrijedio poslodavac relativiziranjem i nezainteresiranošću za njezino stanje i problematiku

Bore se za druge, a u strahu

– Možemo li se boriti za prava djece i ugroženih, a sami osjećati strah i ugroženost? – upitao je i zaključio da u Kazneni zakon treba unijeti “izravne odredbe koje će na nedvojben način staviti u zaštitu zaposlenike djelatnosti socijalne skrbi”. – Status službene osobe tražimo već dulje vrijeme s obzirom na populaciju s kojom radimo – rekao nam je Krešo Posedi, član središnjeg odbora tog sindikata.