Ribić: Vlada nudi zamrzavanje plaća

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u petak, nakon još jednog kruga pregovora Vlade i sindikata o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, da su razgovarali o materijalnim pravima, pri čemu Vlada predlaže da se potpiše TKU, a svake godine pregovara o visini osnovice plaće, božićnice i regresa, dok je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio kako se de facto radi o zamrzavanju plaća za iduću godinu.

Pavić je iznio Vladin prijedlog da se počne pregovarati već u svibnju, kako bi se dogovorili prije prije donošenja fiskalnih smjernica, jer Vlada već ima definirane proračunske limite, a fiskalne smjernice prihvaćene su u srpnju.

Podsjetio je kako je najveće povećanje u proračunu za 2018. u dvije kategorije – dva posto rasta osnovice i za božićnice, što iznosi dodatnih 1,2 milijarde kuna sredstava u odnosu na 2017.

Osima toga, indeksacija mirovina bit će u jednakom iznosu pa su najveća povećanja u proračunu za iduću godinu predviđena za rast plaća u državnom i javnom sektoru i povećanje mirovina, neovisno o svim ostalim troškovima koje sindikati ističu, naglasio je Pavić.

Poručio je kako Vlada tim povećanjem želi pokazati da vodi brigu o tim sektorima unutar proračunskih mogućnosti. Ribić je pak ocijenio kako Vlada u stvari nudi zamrzavanje plaća u idućoj godini, jer smatra da se povećanjem u studenome (s isplatom u prosincu) povećavaju plaće za iduću godinu. To je de facto zamrzavanje plaća za iduću godinu, odnosno rezultat pregovora je nula za zaposlene u državnim i javnim službama, ustvrdio je Ribić.

Nuditi zamrzavanje plaća u vremenu kada sve europske zemlje povećavaju plaće od minimalnih šest pa do 25 odnosno 30 posto na godišnjoj razini, nama se čini neumjesnim, pa smo zamolili Vladin pregovarački tim da se vrati politici i od nje zatraži suglasnost, kaže Ribić.

“To je očito političko pitanje jer su prioriteti povlaštene mirovine, davanje za branitelje, eskadrile borbenih zrakoplova, a ne radni ljudi kao da je zemlja okružena topovnjačama i  neprijateljskim avionima”, rekao je.

Ako ima sredstava za ta izdvajanja, onda se moraju naći i za zaposlene čije su plaće godinama podcijenjene i zaostaju 15,2 posto. Sindikalna tijela dogovaraju koje će poteze povući u slučaju neuspjeha pregovora, što će se najvjerojatnije dogoditi, kaže Ribić.

Dodao je kako postoji mogućnost da se TKU potpiše i bez dogovorene osnovice za plaće, a o njoj nastave pregovori, ako Vlada pokaže volju. “Ako ne – idemo u štrajk”, poručio je Ribić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić naglasio je da, ako u osnovica iduće godine neće rasti ni za lipu, onda je to zamrzavanja plaća.

U ovom trenutku puno je veća potražnja na tržištu rada nego ponuda, a još je veća motivacija onih koji rade u zdravstvenom sustavu da ga napuste. Mi to želimo prevenirati i ukazati na probleme, rekao je Babić.