Maras upozorio Vladu: Ispravite nepravdu prema javnoj službi

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održanoj u utorak pod nazivom “Diskriminira li Vlada RH javne službe?” zaključeno je kako ne bi trebalo biti razlike u plaćama između zaposlenika u državnom i javnom sektoru.

Predsjednik Odbora Gordan Maras pozvao je Vladu i premijera da već na sjednici u četvrtak to isprave upozorivši kako su te službe već godinama potplaćene i izostavljene iz povećanja plaća. Napomenuo je kako je aktualnoj vladi to puno lakše učiniti uz očekivani rast BDP-a od 3 posto i uz znatno smanjen proračunski deficit, nego SDP-ovoj vladi u vremenima gospodarske krize.

Podsjetio je kako je početkom ove godine državnim službenicima povećana osnovica plaće za dva posto, no javnima nije pa se postavlja pitanje zbog čega ih se diskriminira, odnosno jesu li zaposlenici u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi i njihov rad manje vrijedni. Dodao je kako bi očekivano povećanje osnovice zaposlenicima državnih službi povećanje za kolovoz prosječno iznosilo oko 104 kune višu plaću i kako se takav nesrazmjer plaća državnih i javnih službi pojavljuje po prvi puta nakon 27 godina hrvatske samostalnosti.

S druge strane novaca ima za kupnju borbenih zrakoplova u 2018. za što je predviđeno 350 milijuna kuna, koliko bi stajalo i povećanje osnovice plaća dva puta po dva posto, zaposlenicima javnih službi, ustvrdio je Maras. Izrazio je žaljenje što tematskoj sjednici nisu nazočni predstavnici vladajućih.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca sve dosadašnje vlade su diskriminirale zaposlene u javnim službama te ustvrdio kako su upravo u školstvu zaposlenici sa visokom stručnom spremom najpotplaćeniji. Svako dosadašnje povećanje plaće izboreno je štrajkom ili prosvjedom i želimo da plaća zaposlenika sa VSS bude na razini prosječne plaće u Hrvatskoj. Najavio je kako će sindikati u borbi za opravdan cilj koristiti sve instrumente.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je kako zaposlenik sa VSS i 30 godina staža ima plaću oko 5200 kuna. Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako Vlada ima instrumente za rješavanje tog problema izrazio je očekivanje da će premijer omogućiti otvoren dijalog sa sindikatima, jer se kroz sukobe teško može doči do rješenja.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković pojasnila je kako je zaposlenicima u državnim službama osnovica plaća povećana za dva posto jer su postigli sporazum, dok sa sindikatima javnih službi to nisu uspjeli, no da su otvoreni za pregovore u dobroj vjeri, a ne pod pritiskom i prijetnjama, kako bi se to pitanje riješilo kroz kolektivne ugovore. Navela je kako je sindikatima javnih službi ponuđeno povećanje 2 + 2 posto osnovice plaće, no da su oni to odbili.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ustvrdio je kako Vlada nepravedno i nelogično nastavlja ranije započetu diskriminaciju javnog sektora te da sindikat ima pravo na sindikalne akcije i da ako ih ne koriste onda nisu sindikati.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak situaciju u zdravstvenom sustavu ocijenila je vrlo teškom ne samo za zaposlenike nego i korisnike zdravstvene zaštite zbog velikog odljeva i preopterećenost medicinskog osoblja uz postojeću zabranu zapošljavanja. Ljudi su na izmaku snaga sustav vapi za novim kadrom, upozorila je. Osvrnula se i na najavu ukidanja koncesije ordinacija u domovima zdravlja rekavši kako su oni opće dobro i ne mogu se olako prodavati i biti u vlasništvu onih koji u njih nisu ulagali.

SDP-ovac Željko Jovanović ustvrdio je kako HDZ opet “vara građane”, jer ne provodi potpisane sporazume te upozorio kako je proračun Ministarstva obrane povećan pet puta više nego Ministarstva znanosti i obrazovanje čiji neće biti dostatan ni za rast plaća što pokazuje ignorantski odnos i ostane li tako Hrvatska nema budućnosti. Na teško stanje u sustavu socijalne skrbi upozorila je predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić ocijenivši ga kaotičnim i sustavno devastiranim, upozorivši kako je broj zaposlenih jedva premašuje 65 posto normativa te da nema mogućnosti napredovanja.