NOVA ODLUKA VLADE Povećana osnovica plaće za zaposlene u javnim službama, pogledajte koliko. Za to ide 150 milijuna kuna iz proračuna

Vlada je u četvrtak donijela odluku o povećanju osnovice plaća zaposlenih u javnim službama za dva posto, a premijer Andrej Plenković ističe kako je to poruka Vlade da ni na koji način ne diskriminira zaposlene u javnim službama u odnosu na one u državnim službama, te ih pozvao na pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

“Šaljem poruku svim zaposlenicima javnih službi, našim učiteljima, nastavnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, djelatnicima u kulturi i ostalima, da je ovo poruka o podizanju osnove plaće za dva posto, čime nastavljamo vrlo jasnu političku poruku koju smo dali i početkom godine, za vrijeme pregovora sa sindikatima, istu onu koju su prihvatili sindikati državnih službi, a bilo je riječ o povećanju od dva posto u tri navrata”, kazao je premijer.

Nova osnovica za plaće za kolovoz

Nova osnovica za plaće iznosit će 5315,24 kune bruto i primijenit će se s plaćom za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu. Sredstva, a riječ je o 150 milijuna kuna, osigurana su u proračunu.

“Jednostranom odlukom danas ne dovodimo na bilo koji način u diskriminatorni položaj zaposlene u javnim službama u odnosu na zaposlene u državnim službama”, poručio je Plenković.

Pritom ističe da je njegova Vlada, iako to nije bilo predviđeno u proračunu, isplatila i božićnicu i regres, i to bez rebalansa proračuna. “To su važne poruke društvene solidarnosti koje kao Vlada kontinuirano šaljemo jer je to okosnica naše politike”, dodao je.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju pregovora o sklapanju TKU za zaposlene u javnim službama i imenovala Vladin pregovarački odbor, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pozvao je sindikate da utvrde svoje predstavnike kako bi pregovori počeli što prije.

“Pozivamo sindikate javnih službenika da se što prije završi proces utvrđivanja njihove reprezentativnosti kako bi mogli do 1. studenog kvalitetno završiti i ispregovarati novi TKU”, rekao je.

Plenković je poručio da Vlada cijeni rad zaposlenika javnih službi i ima dobru volju rješavati pitanja njihovih plaća. Nastojimo dizati standard i plaće svih onih koji rade, u skladu s realnim mogućnostima rasta hrvatskog gospodarstva i mogućnostima proračuna, kazao j i pozvao predstavnike zaposlenika javnih službi na pregovore o TKU.

Osnovano Povjerenstvo za Imunološki zavod

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za Imunološki zavod u kojem su predstavnici ministarstava zdravstva, gospodarstva, državne imovine i Grada Zagreba.

Zadaća povjerenstva je davanje prijedloga za utvrđivanje modela strateškog partnerstva između Vlade i Grada Zagreba sa ciljem pokretanja proizvodnje u Imunološkom zavodu i utvrđivanja terminskog plana aktivnosti i nositelja tih aktivnosti.

Premijer vjeruje da će rad povjerenstva rezultirati boljim stanjem za Imunološki zavod.