Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe?

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održat će sjednicu na temu “Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe?”.

Na tematsku sjednicu Odbora na čijem je čelu Gordan Maras pozvani su svi relevantni predstavnici ministarstva, sindikata i drugih kako bi se temu što kvalitetnije raspravilo.

Pitanje odnosa prema javnim službama prelama se i kroz pitanje njihovih radnih prava, a podsjetimo – krajem srpnja održan je neformalni sastanak resornog ministra s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi o nastavku kolektivnih pregovora i zahtjevu sindikata javnih službi da se i njima, kao i državnim službenicima, od 1. kolovoza poveća osnovica za plaće za dva posto.

Sindikati se nadaju da će tijekom rujna i listopada ispregovarati novi kolektivni ugovor. Međutim, prema projekcijama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. do 2020. godine, novac za rast plaća u javnim službama nije predviđen.

No, tada je iz Vlade poručeno da slijedi “druga runda” razgovora sa sindikatima javnih službi. “Prva runda” nije urodila ukupnim dogovorom, ali ne isključuju mogućnost da u rujnu, kada se razgovori nastave, dođe do dogovora. “Siguran sam, ako postignemo dogovor, da ćemo mi iznaći ta sredstva”, izjavio je krajem srpnja ministar financija.