Hrvatska komora socijalnih radnika pokreće akcije za bolji imidž

Podsjećamo javnost kako su u socijalnoj državi upravo socijalni radnici jedan od poziva koji nosi temelje socijalne države

Hrvatska komora socijalnih radnika, potaknuta potrebom suradnje s medijima, pokrenula je inicijativu za formiranjem Tima za odnose s javnošću i odnose s medijima HKSR. Prvenstveni je cilj formiranog Tima upoznati javnost i medije sa svim pravima i uslugama za korisnike, kao i s trenutnim položajem socijalnih radnika u društvu te proaktivno poticanje nadležnih struktura na promjene i kvalitetnu, pozitivnu suradnju s medijima.

Jedna od akcija koju smo pokrenuli 2015. g. je „SVJETLO ZA JAKOVA“, u znak uspomene na kolegu Jakova Kudrića koji je smrtno stradao na svom radnom mjestu u Centru za socijalnu skrb Split 2000. godine. Ova je akcija popraćena od strane medija, na čemu im zahvaljujemo. Akcija je nastavljena i u 2016. godini. Djelatnici u sustavu socijalne skrbi diljem Hrvatske su 14. prosinca 2016. upalili svijeće na svojim radnim mjestima. Cilj je nove akcije „osvijetliti“ uvjete rada i nepostojanje pravne zaštite djelatnika u sustavu socijalne skrbi u obavljanju poslova u okviru njihovih ovlasti te uspostaviti kvalitetniju suradnju s javnošću i medijima. Akciji se ove godine odazvalo oko 100 ustanova socijalne skrbi s više od 500 djelatnika.

Neposredno nakon provedene akcije dio medija je izvijestio javnost o događaju u Đurđevcu kad je djelatnica Centra za socijalnu skrb napadnuta i pretučena. Ovo nije jedinstven slučaj, posljednjih godina mediji su u više navrata izvještavali o sličnim situacijama. Potaknuti događajima te napadom na kolegicu, kao i dugotrajno neriješenim problemom nepostojanja adekvatne pravne zaštite u ovakvim slučajevima, zaposlenici centara za socijalnu skrb diljem Hrvatske obraćaju nam se otvorenim pismima u kojima javno daju podršku kolegama, kolegici iz Đurđevaca i svim dosadašnjim žrtvama napada. Pisma i dalje pristižu na adresu Hrvatske komore socijalnih radnika, kao i ostalih relevantnih institucija, a glavna im je tema rad na zakonskim pretpostavkama za priznavanjem statusa službene osobe .

Svaka konfliktna situacija korisnika i djelatnika u sustavu socijalne skrbi šteti i jednima i drugima. U otvorenim pismima djelatnici iznose vlastita iskustva u radu s korisnicima te konfliktne situacije u kojima se često nalaze, a smatraju da su razlozi prvenstveno pravno neregulirana zaštita, neadekvatni uvjeti rada, kroničan nedostatak djelatnika te senzacionalističko izvještavanje jednog dijela medija u delikatnim situacijama iz područja socijalnog rada.

Podsjećamo javnost kako su u socijalnoj državi upravo socijalni radnici jedan od poziva koji nosi temelje socijalne države te imaju važnu ulogu u društvu. Kroz naš poziv, kao i ostale srodne pozive, postavljaju se temelji humanog društva.

Pozivamo ovom prilikom medije na suradnju jer mi u socijali, baš kao i vi u medijima, djelujemo za dobrobit drugih te potičemo na uspješno rješavanje problema. Stoga će jedna od vodećih aktivnosti novoformiranog Tima za odnose s javnošću i odnose medijima HKSR kroz ovu godinu biti izvještavanje o svim preventivnim i proaktivnim djelatnostima iz područja socijalnog rada i socijalne skrbi s posebnim naglaskom na potrebu održavanja zajedničkog stručnog skupa predstavnika medija i socijalne skrbi, piše u priopćenju Hrvatske komore socijalnih radnika.