Zlostavljana djeca vraćaju se u nasilničke obitelji jer u sustavu nema mjesta? Imamo odgovor ministarstva

Čeka li nas nova tragedija? Pitaju se u otvorenom pismu djelatnici Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu. Uz ostalo, upozoravaju da se zlostavljana djeca vraćaju u nasilne obitelji zbog prenatrpanog sustava.

Tvrde da su o svemu obavijestili Ministarstvo, ali sluha nije bilo.

Jesu li djeca žrtve lošeg sustava? Upravo to tvrdi dio socijalnih radnika.

Renata Sever, predsjednica Društva socijalnih radnika Međimurja kaže: “Činjenica je da djecu ne možemo izdvojiti iz obitelji u kojima ima zanemarivanja i zlostavljanja zbog toga jer ih nemamo gdje smjestiti”.

I na to konstantno upozoravaju Ministarstvo, ali tvrde – sluha nema.

“Da su ustanove natrpane, odnosno popunjene jesu. Da su smještajni kapaciteti nedostatni, jesu”, dodaje Mato Zovkić, zamjenik predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

“Poruka koju mi dobivamo iz Ministarstva je da se djeca u biti smještavaju onda kad su životno ugrožena. To znači da ih premještamo iz njihovih obitelji u prenatrpane udomiteljske obitelji gdje u stvari imaju podmirene samo osnovne potrebe”, navodi Sever.

U otvorenom pismu na nezakonita i nestručna postupanja upozoravaju djelatnici područnog ureda Slavonski Brod. Pitaju se, čeka li nas nova tragedija?

Iz Ministarstva šalju inspekciju i poručuju – provedena je svaka žurna mjera vezana uz smještaj djece.

“U ovom djelu ovog pojedinačnog slučajeva i nekih pojedinačnih slučajeva koji se spominju već su u tijeku izvanredni upravni nadzori i po završetku istih ćemo obavijestiti javnost”, govori Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike.

Pritužbe dobivaju i oni koji rade sa žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja.

Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna kaže: “Zaista nam se nemali broj žali na Centre za socijalnu skrb, ali jednako tako i na postupanje sudova koji su pak opet nekoordinirani i sa centrima za socijalnu skrb i s policijom gdje vam se događa da sudovi odbijaju zaštitne mjere koje je predložila sama policija”.

Uz sve to – u socijalnim ustanovama nema dovoljno stručnjaka.

“Mislim da se sustav socijalne skrbi ne raspada samo zahvaljujući našim improvizacijama”, ističe Sever.

“Ne, nije pred raspadom. S tim se nikako ne bih složila”, misli pak Mađerić.

Najavljuju nova zapošljavanja, a za sutra i sastanak s predstavnicima socijalne komore i socijalnih radnika.