Na referendumima većine sindikata prošla ponuda vlade

Većina članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama prihvatila je vladinu ponudu o rastu osnovice i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, o čemu je Sindikat izvijestio na internetskim stranicama. Doznaje se i da je ponuda za dlaku prošla i u Sindikatu hrvatskih učitelja.

Izjašnjavalo se 7820 članova sindikata – vladinu su ponudu prihvatila 4044 člana, odnosno nešto manje od 52 posto, a odbio ju je 3761 član, odnosno nešto više od 48 posto (nevažeća su bila 34 listića).

“Prihvaćanjem ponude očuvali smo snagu svojih članova”

“Da je u ovom trenutku ponuda odbijena, do daljnjega bi se odgodila primjena materijalnih prava iz ponude vlade RH svim radnicima javnih službi, iako je bilo vidljivo da je ponuda drugima u sustavu javnih službi prihvatljivija nego članovima obrazovnih sindikata”, objavio je Sindikat.

Isto tako, dodaju iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, to bi značilo da će samo članovi sindikata iz obrazovanja sudjelovati u prosvjedima i štrajkovima kako bi izrazili ne samo nezadovoljstvo plaćom već i svim problemima s kojima se susreću radeći u sustavu odgoja i obrazovanja.

“Prihvaćanjem ponude očuvali smo snagu svojih članova i materijalne resurse za borbe koje nam tek predstoje kroz gransko kolektivno pregovaranje gdje imamo priliku voditi se samo vlastitim interesima i potrebom za poboljšanjem materijalnog statusa, ali i borbe za zaštitu dostojanstva, za zaštitu digniteta struke zaposlenika obrazovnog sustava te preuzimati rizike samo za sebe kao što smo učinili u štrajku 2019.”, poručuje Sindikat.

Prihvaćanjem ponude ispunjena su dva kriterija, a to su da je nužno imati zastupljena tri područja od pet koja pregovaraju za javne službe i više od 50 posto ukupnog članstva. S obzirom na to da Sindikat hrvatskih učitelja ima više od 20 tisuća članova, ispunjen je i taj kriterij od 50 posto ukupnog članstva.

Među sindikatima iz područja obrazovanja vladinu ponudu odbio je školski Sindikat Preporod.

Ponudu prihvatio Sindikat hrvatskih učitelja

Većina članstva Sindikata hrvatskih učitelja prihvatila je vladinu ponudu o povećanju osnovice i drugih materijalnih prava u 2022. i 2023. godini, objavio je sindikat u nedjelju nakon izjašnjavanja članstva.

Izjašnjavanju je pristupio 17.991 član sindikata, a za vladinu ponudu izjasnila su se 9.133 člana odnosno 50,77 posto. Vladinu ponudu nije prihvatilo 8.800 članova odnosno 48,91 posto, a nevažećih glasova je bilo 58 (0,32 posto).

“Očekuje nas početak pregovora za granski kolektivni ugovor, pregovora kojima su u fokusu specifičnosti rada i položaja zaposlenika u osnovnoškolskome obrazovanju”, stoji u objavi Sindikata.

Na što su pristali sindikati?

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju već su ranije prihvatili ponudu.

Podsjećamo, sindikati su se složili da prihvaćaju povećanje osnovice plaće za 6 posto od 1. listopada 2022. te povećanje osnovice plaće u 2023. godini za 2 posto od 1. travnja. Prvu uvećanu plaću primit će već sljedeći mjesec, a dodatno uvećanu u svibnju sljedeće godine.

Potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora u ponedjeljak

Vlada i sindikati potpisat će u ponedjeljak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe.

Njime se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini. Vlada će na sjednici u ponedjeljak donijeti i formalnu odluku kojom će nadležnog ministra Marina Piletića ovlastiti za potpisivanje ugovora.