Tuškan napala Stipića: To su igre ispod stola, očekujem sto šamara

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan govorila je u Novom danu o Vladinoj ponudi o povećanju koeficijenta plaće koju su sindikati prihvatili.

Kaže kako je refendum sindikata prošao za dlaku, izašlo je nešto manje od 18 tisuća članova.

“Ne moženo biti zadovoljni kad je tako tijesno, to znači da je nezadovoljstvo veliko. Postoji mnogo problema u sustavu”, istaknula je Tuškan.

Kritizirala je sindikat Preporod i Željka Stipića rekavši da taj tzv. igrokaz predstava traje već jako dugo.

“Imamo režiju sindikata Preporod, glavni glumac je Željko Stipić, a produkcija je Preporodova mladež u nastavničkim mrežama. To se odnosi na one ljude koji ne razmišljaju svojom glavom i imaju svoje interese. Stipić je rekao na sastanku da je njemu prihvatljivo šest posto, ali da s time neće izlaziti među svoje članove. Ministar Primorac je više puta na sastanku govorio da ne bi povećavao osnovicu kako je predložio Željko Stipić već samo da se pomaknu datumi i da se da božićnica. Sindikati su se pobunili, jer je to neki dogovor ispod stola”, tvrdi Tuškan.

Dodaje da je Stipić govorio da je super s ministrom Fuchsom i nije ga htio kritizirati za vrijeme online nastave i mjera u školi kako bi imao što bolju poziciju u pregovorima o granskim kolektivnim uvjetima.

“To je sve igra ispod stola. Lako je biti junačina, klaun, ali je vrijeme da se istina sazna”, istaknula je i dodala kako očekuje reakcije: “Očekujem sto šamara”.

Poručila je Stipiću i korumpiranim političarima da je pravda spora, ali dostižna.

Naglašava kako je puno problema u sustavu obrazovanja, očekuju granske pregovore. Koeficijenti u javnim službama su jako niski, treba se potruditi da porastu, navodi.

Priča kako se kasni s režijama i materijalnim pravima. Škole materijalna sredstva dobivaju skupa, a sad kad su povećani iznosi sistematskih pregleda mora se, kako kaže, vagati hoće li se izvršiti popravak ili poslati zaposlenike na sistematski i edukacije. “Moramo u granskom ugovoru tražiti da se odvoji taj novac, da znamo koliko je novca došlo. Kaos je sustavu i taj se kaos mora rješavati”, poručuje Tuškan.

Smatra da će se sindikati doista morati udružiti i ukazati na probleme koji ih očekuju. “Zajedno se ne može raditi s nekim tko stalno snižava cijenu i onda radi predstavu s odbijanjem”, naglašava.

Kaže kako ima dosta zaposlenika koji ne koriste dar za djecu jer mladi odlaze i vani podižu svoju djecu, a ima i starijih zaposlenika koji imaju odraslu djecu. Problem je i s božićnicama jer onima koji rade na određeno, ugovori se raskidaju pred Božić da ne mogu ostvariti to pravo. Mnogi, dodaje, ne šalju zaposlenike na sistematske preglede pa onda pokušavaju pritisnuti osnivače.

“Ova nesuvisla i prevelika administracia, kršenje zakona i taj cijeli kaos koji se događa guši sustav”, tvrdi Ana Tuškan.

 

Izvor: n1info.hr