Covid potvrde i ocjena ustavnosti: Danas stigao i zahtjev sindikata, smatraju da krše pravo na jednakost i pravo na rad

Je li dolazak na posao s covid potvrdama ili negativnim testom u skladu sa zakonom, odlučit će Ustavni sud

Prvog tjedna obveznih COVID potvrda utrošeno je oko 16 tisuća testova u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Ima i onih koji testiranje odbijaju, otvaraju bolovanje, a neke bolnice pokreću i kontrolu bolovanja.

Da covid potvrde odlaze na ocjenu ustavnosti jučer je ekskluzivno za RTL Danas potvrdio predsjednik Ustavnog suda, a već danas stiže i isti zahtjev sindikata.

Je li dolazak na posao s covid potvrdama ili negativnim testom u skladu sa zakonom, odlučit će Ustavni sud.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti te odluke Stožera danas je podnio i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Smatraju – krši pravo na jednakost i pravo na rad.

“Da bismo vidjeli na koji način možemo svoje radnike zaštiti i tužbama ih obraniti od nečega što bi moglo uslijediti, prema najavama plaćanje testiranja ili otkazima koji bi mogli uslijediti ako radnici ne dođu odnosno ne budu mogli dolaziti na svoje radno mjesto”, kaže predsjednik Samostalnog sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak.

Nisu protiv cijepljenja niti protiv testiranja, ali to ne smije ići na štetu, odnosno trošak, radnika.

Ocjenu ustavnosti tražit će i Sindikat medicinske sestre i tehničari zajedno. Smatraju – odluka o covid potvrdama je diskriminatorna i nelogična jer COVID mogu prenositi i cijepljeni i necijepljeni.

“Ispada da su testirani daleko sigurniji za pacijente nego cijepljeni. Ja kao cijepljena osoba godinu dana imam COVID potvrdu i mogu nositi virus u svakom momentu i prenijeti ga na drugoga”, govori dopredsjednica Sindikata medicinske sestre i tehničari zajedno Srđana Fredotović.

Da COVID potvrde idu na ocjenu ustavnosti, za RTL je otkrio predsjednik Ustavnog suda, a zahtjev je prvi podnio odvjetnik iz Koprivnice.

“To zahtijeva proceduru, mora sada ići na očitovanje vladi to će trajati jedno 15ak dana, onda mi ispitujemo mišljenja druga. Sigurno prođe 2-3 mjeseca, teško je to riješiti prije”, kazao je Šeparović za RTL Danas.

Ustavni sud dosad je uglavnom potvrđivao odluke Stožera. Stručnjaci smatraju – bilo bi jednostavnije da je donesen zakon.

“Kada bi se neko pravo, a kako naš Ustav kaže, ograničilo zakonom, tada bi to bilo nešto što je nesporno. Tu raspravu smo imali na početku, kad se diskutiralo mora li to biti  zakon ili neka druga forma i s kakvom većinom treba te odluke donositi. Sada ovako nam se otvara dijapazon pitanja”, govori stručnjak za radno i socijalno pravo Viktor Gotovac.

Premijer Plenković poručuje – odluka o uvođenju COVID potvrda u zdravstvenom i socijalnom sustavu je logična i normalna.

“Ne znam što će odlučiti Ustavni sud, to nije na meni. Normalno je da se propitkuju sve odluke pa i ova. Jedni razlog za uvođenje je ove i bilo koje epidemiološke mjere je zdravlje naših sugrađana. Još jednom podsjećam cjepiva ima u izobilju, tko se hoće cijepiti dobro je došao”, kazao je Plenković.

U prva 4 dana obveznih covid potvrda, u bolnicama je izvršeno 11 567 testiranja, 41 nalaz je bio pozitivan, a testirati se odbilo 36-ero zaposlenika.

 

Izvor: rtl.hr