Sindikat: Zbog poskupljenja goriva javni službenici su u bezizlaznoj situaciji

SINDIKAT zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod objavio je danas da su službenici i namještenici u javnim službama koji na posao putuju svojim automobilima, jer javnog prijevoza nema, zbog novog rasta cijena goriva dovedeni u bezizlaznu situaciju.

Preporod u priopćenju upozorava da se te radnike zakida na troškovima prijevoza već četiri godine, što je dovelo do smanjenja cijene njihova rada, a deseci tisuća radnika u školstvu, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi nemaju više odakle “sufinancirati državu”:

Zakida ih se po više osnova, jer iako u kolektivnom ugovoru stoji utvrđena naknada troškova prijevoza od 1.34 kune po kilometru, od 2017. godine isplaćuje im se samo kuna po kilometru.

“Radnici putnici iz svog džepa doplatili više desetaka tisuća kuna za prijevoz”

“Do zakidanja dolazi i zbog neprestanog rasta cijene goriva. Početkom 2018. cijena litre benzina iznosila je 9.71 kunu, a dizela 9.09 kuna. Sada su obje vrste goriva skuplje od 11 kuna. Također, troškovi održavanja automobila su, prema izračunima stručnjaka, u korona-krizi porasli za više od 20 posto”, navodi se u priopćenju.

Svi pokazatelji ukazuju na to da se u javnim službama unatrag četiri godine nadoknađivalo između 40 i 50 posto stvarnog troška prijevoza te su “radnici putnici” iz vlastitog džepa doplatili više desetaka tisuća kuna za troškove prijevoza.

“Zbog toga, ali i činjenice da su sve povišice plaće iz 2020. obezvrijeđene inflacijom i porastom troškova života, sindikatima javnih službi predstoje teški i neizvjesni pregovori o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike”, poručuje Preporod.

 

Izvor: index.hr