Podjele u Stožeru, odgađaju se covid potvrde: Nova pravila ipak ne kreću od 1. listopada

Obavezne digitalne covid-potvrde ili negativni test za sve zaposlene u zdravstvu i socijali ipak neće stupiti na snagu 1. listopada, kako je to bilo najavljeno. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odluka će stupiti na snagu najranije u ponedjeljak, 4. listopada. Razlog tome, doznajemo od izvora bliskog Stožeru, jest to što resorna ministarstva još uvijek nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi, pogotovo kad je riječ o penalizaciji onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a odbijaju se cijepiti.

Naime, iako je u draftu uputa o postupanju naglašeno da će se u takvim slučajevima voditi kao da ti zaposlenici nisu došli na posao, nije detaljno razrađeno što ako osoba više puta odbije test. Od izvora bliskog Stožeru doznajemo kako članovi očekuju jasne upute od resornih ministarstava prije nego što Stožer stavi svoj potpis na odluku o obveznim potvrdama: u slučaju nejasnoća ili problema, odgovornost će u konačnici biti na Stožeru.

Nepoznanice za socijalu

Što se tiče ustanova u ingerenciji Ministarstva zdravstva, uglavnom su u javnost procurili detalji. Obavezne covid-potvrde odnosit će se na sve zaposlene u sustavu, na one koji rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki (poput pekarnica, trgovina, ugostiteljskih objekata), pacijente, ali i studente te sve one koji kao predavači dolaze u bolnice.

Što se socijale pak tiče, gotovo ništa nije poznato. Iako se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova. Iz zdravstvenih ustanova rekli su i kako će brigu o provjeri covid-potvrda voditi glavne sestre odjela, no za socijalu ni taj dio nije jasan. Naime, postavlja se i pitanje tko će testirati zaposlenike koji nemaju drugi uvjet za covid potvrdu, jer nemaju sve ustanove u socijali kvalificirano osoblje za provođenje testa.

Kako bismo dobili odgovore na ta i brojna druga pitanja, poslali smo upit Ministarstvu rada i socijalne politike, no rečeno nam je da ćemo sve odgovore dobiti tek kad odluka Stožera bude potpisana. Također, tvrde nam, imaju sve spremno i samo se čeka odluka Stožera. Iz Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi smatraju da se resorno ministarstvo ponaša neodgovorno te da je nevjerojatno da nigdje službeno nisu najavili uvođenje covid-potvrde za zaposlene te da sve što znaju jest ono što vide u medijima.

‘Rekla-kazala’

– Nitko nam se nije obratio tako da nemamo ni jednu službenu informaciju. Uvođenje covid-potvrde zapravo je još na razini ‘rekla-kazala’ s obzirom na to da nemamo informaciju ni na koga se odnosi ni pod kojim uvjetima – kaže Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata. To, nadalje govori, frustrira članove i izaziva revolt i nezadovoljstvo.

– Naši članovi nemaju radno vrijeme od 7 do 15 sati. U našim ustanovama se radi 24 sata, važno je napraviti smjene, znati što nas očekuje. Na kraju, nitko ne govori da smo protivnici cijepljenja – govori Dimić. Nadalje pojašnjava da testiranje zaposlenih u socijali nije novost te da se oni redovno testiraju i kad se vraćaju s godišnjeg ili s bolovanja.

– Bilo kakva penalizacija ne dolazi u obzir, odnosno mi smo protivnici toga. Kako ne znamo detalje, još ne možemo ni govoriti o aktivnostima koje pripremamo. Uskoro ćemo imati sastanak, anketirat ćemo članstvo, a onda ćemo, bude li penalizacija, poduzeti sve moguće akcije koje nam dozvoli zakon – zaključuje Dimić.

Štefica Karačić, ravnateljica Doma za starije Centar i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, kaže da još nisu dobili konkretne upute u vezi s uvođenjem covid potvrde.

– Velika većina prihvaća cijepljenje, no naravno uvijek postoje oni koji se ne žele cijepiti. Mi radimo s ranjivim skupinama i jako je važna sigurnost naših korisnika – smatra Karačić. Navodi i da je u domu na čijem je ona čelu cijepljeno više od 90 posto korisnika i oko 85 posto zaposlenih. Iako ne zna detaljne upute, vjeruje da će se covid potvrda odnositi na sve one koji će ulaziti u takve ustanove, uključujući i posjetitelje.

Bez novih popuštanja

– Naši djelatnici i korisnici se cijelo vrijeme povremeno testiraju, čak i neovisno o tome jesu li cijepljeni. Uvijek je važno biti oprezan – kaže Karačić. Na pitanje kako će se organizirati testiranja, tvrdi da kod njih neće biti problema jer među zaposlenicima imaju medicinske sestre.

– Postoje ustanove koje nemaju tu mogućnost, tako da bi njih vjerojatno testirali obiteljski liječnici. No to će vjerojatno biti u uputama, uprave ustanova će se organizirati ovisno o mogućnostima – napominje Karačić.

Osim ove odluke, koja je na noge digla dio zaposlenih u socijali i zdravstvu, Nacionalni stožer civilne zaštite do 1. listopada mora donijeti i nove mjere vezane za suzbijanje epidemije koronavirusa. Naime, tog datuma ističu postojeće mjere, a, kako neslužbeno saznajemo, one će se produljiti. Prema trenutačnim informacijama, neće biti novih popuštanja, ali ni pooštravanja mjera.

U ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo 217 novih slučajeva. Među njima je 720 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 97 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Postotak cijepljenih i dalje sporo raste, cijepljeno je 44,5 posto ukupnog stanovništva.