Covid potvrde u socijalnoj skrbi: “Muči nas problem penalizacije zaposlenika”

Predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić bila je gošća N1 Studija uživo.

Dimić kaže da su sustavu socijalne skrbi postoji veliko nezadovoljstvo zbog najavljenih covid potvrda.

“Nezadovoljstvo takvom najavom, jer još ne znamo hoće li do odluke doći, je prvenstveno što zaposlenici smatraju da je to nekorektno prema zaposlenicima, nepotrebno i diskriminirajuće”, govori dodajući da su zaposlenici u sustavu socijalne skrbi pokazali veliku odgovornost kad je riječ o covidu.

“Naši zaposlenici su pokazali veliku senzibiliranost za zaštitu zdravlja”, govori i dodaje da oni nisu bili adekvatno plaćeni ni nagrađeni za ono što su napravili na početku pandemije koronavirusa.

“Preko 70 posto zaposlenika u domovima je procijepljeno. Sad već i treću dozu trebaju primiti U svim ustanovama se provode striktno odluke Ministarstva i Stožera. Zato smatram ovu odluku nepotrebnom”, kaže Dimić.

“Smatram da se treba cijepiti, ali Vlada je ostavila građanima na izbor hoće li se cijepiti ili ne. Postoji i obveza poslodavca da svim mogućim mjerama štiti zdravlje zaposlenika”, govori ona dodajući da bi onda trebali procijepiti korisnike domova.

“Prava poruka bi bila da se procijepi i posljednji korisnik domova za starije i nemoćne, to je jedina prava zaštita starijih i nemoćnih”, kaže ona.

“Nas kao sindikat muči ovaj problem eventualne penalizacije zaposlenika. Mi smo na skliskom terenu kad Vlada odlukom derogira zakon”, govori Dimić izražavajući bojazan da bi se to moglo ponoviti i u budućnosti. Ipak, naglašava i da bi u Sindikatu najprije htjeli vidjeti odluku.

“Nevjerojatno je da mi kao partneri osnovne informacije doznajemo iz medija. U startu je bilo obvezne potvrde za prosvjetu, zdravstvo i socijalnu skrb. Onda se prosvjeta više ne spominje… Vrlo neozbiljno, zaboravljaju naši predstavnici Vlade da imaju partnere i da treba sjesti za stol i dogovoriti sve”, kaže.

Dimić kaže da očekuje od sindikata da reagiraju svim raspoloživim mogućnostima, ako treba i štrajkom.

“Nalazimo se u ozbiljnom vakuumu gdje Vlada ne bi smjela dozvoliti luksuz da odlukama ruši odredbe Zakona o radu”, kaže.