Sindikat socijalne skrbi: Neprimjerene izjave premijera Plenkovića o cijepljenju

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske ocijenio je neprimjerenom izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja u socijalnoj skrbi dok su prijetnje sankcijama za necijepljene neučinkovite jer mogu izazvati otpor i revolt.

Iz Sindikata poručuju kako cijepljenje smatraju jednim od najvažnijih civilizacijskih dosega u borbi protiv zaraznih bolesti i cijene mišljenja stručnjaka sa tog područja, međutim, smatraju da bi cijepljenje trebalo biti osobni odabir svakoga. Ističu kako je sustav socijalne skrbi pri tome pokazao veliku odgovornost i svaku prisilu drže krajnje nekorektnom i neprimjerenom.

– Sustav socijalne skrbi je uz zdravstvo najprocijepljeniji sustav, čak bi se moglo reći da su zaposlenici i korisnici našeg sustava bili ‘pokusni kunići’ jer su prvi cijepljeni u vrijeme kada su informacije o vrstama cjepiva bile jako kontradiktorne i kada se nije mogla birati vrsta cjepiva. Zbog toga smatramo izjave premjera, u kojima apostrofira sustav socijalne skrbi, neprimjerenima, navodi u priopćenju Predsjednica Sindikata Jadranka Dimić.

Kaže kako je procijepljenost i stečena imunost zbog preboljevanja covida u sustavu socijalne skrbi vrlo visoka, testiranje na covid je obavezno za sve koji su pet radnih dana bili odsutni sa radnog mjesta. Isitiče i kako još nisu dobili službeni stav Vlade ili Ministarstva zdravstva o tome koliko dugo cijepljeni imaju imunitet i kada i kako će se provoditi eventualno naknadno cijepljenje ili docjepljivanje, a za sustav socijalne skrbi to je izuzetno važno.

– Zbog svega navedenog smatramo da najave, moglo bi se reći ‘prijetnje’ sankcijama za necijepljene od strane vlade smatramo neučinkovitima i umjesto da ljude potaknu na cijepljenje izazivaju revolt i otpor. Umjesto svakodnevnih najava restrikcija za necijepljene od privatnog sektora do javnih službi, koje po svemu sudeći izazivaju suprotan efekt, predlažemo Vladi da iznađe način da stimulira ljude na cijepljenje, ističe Dimić.