Predstavljen akcijski plan za sustav socijalne skrbi, pokrenut je nakon smrti Nikoll

NA PRVOJ sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, održanoj u petak u NSK, predstavljen je Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, a sudionici su izrazili zadovoljstvo time što su u vijeće uključeni svi dionici koji mogu utjecati na reformu sustava.

“Moram izraziti svoje zadovoljstvo jednom ovakvom skupinom kojoj su cilj i ideja formirati socijalne politike u Hrvatskoj”, rekao je nakon sjednice ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović.

U Vijeće su uključeni svi dionici sustava socijalne skrbi – akademska zajednica, predstavnici strukovnih udruženja, komora, sindikata, udruga osoba s invaliditetom, organizacija civilnog društva, tijela državne uprave, predstavnici gradova, županija i ministarstava iz konteksta međuresorne suradnje.

Vijeće je savjetodavno tijelo i Ministarstvu i vladi u kreiranju socijalnih politika, a danas su prvi put na jednome mjestu bili svi predstavnici koji djeluju u sustavu socijalne skrbi, dodao je ministar te poručio da je siguran da će ovakvo tijelo imati vrlo kvalitetne pokazatelje svog rada.

Između ostalog, predstavili su Akcijski plan, koji je već prije predstavljen javnosti, a sada “dotjeran” u formi dokumenta. Aladrović navodi da je riječ o nacrtu, jer žele uključiti sve koji djeluju unutar Nacionalnog vijeća da svojim sugestijama poboljšaju njegov sadržaj, ali i da zajedno postave parametre praćenja provedbe plana.

“Jako je bitno da svi korisnici i djelatnici vide značajan pomak u sustavu socijalnih politika u sljedećem razdoblju”, istaknuo je.

Što se tiče najavljenog zapošljavanja stručnih radnika, Aladrović je rekao da je Ministarstvo centrima za socijalnu skrb dalo suglasnost za zapošljavanje više od 200 radnika, i to ne samo socijalnih radnika već i drugih struka, poput psihologa, pravnika i edukacijskih rehabilitatora.

“Želimo osnažiti sustav s kvalitetnim radnicima, ne samo dodatnim zapošljavanjima nego i podižući razinu kompetencija sadašnjih zaposlenika. Otvorilo se pitanje sustava napredovanja, koji ćemo iskoristiti tako da oni najbolji budu najbolje vrednovani i da tako sustav konstantno promiče kvalitetu samog rada”, objasnio je ministar. 

Do sada duplo više inspekcija nego 2019.

Aladrović smatra da je usklađivanje kvota za upise na fakulteta s tržištem rada izazovan proces te će u segmentu sustava socijalne skrbi napraviti iskorake kako bi povećali kvote, a u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i fakultetima omogućit će prostor za školovanje mladih. 

“U ovom trenutku nije situacija takva da ih nema dovoljno na burzi. S obzirom na naše potrebe, prilično smo sigurni da ćemo dobiti nove ljude u sustav jer sve te struke, u ovom trenutku, mogu pružiti adekvatan broj djelatnika, međutim moramo to povećavati. To je korak koji je pred nama”, rekao je Aladrović. 

Ministar je rekao da je do sada upravnih i inspekcijskih nadzora gotovo dvostruko više nego što ih je bilo u cijeloj 2019. godini i gotovo jednak broj kao 2020. 

“Taj broj ćemo povećati tri, četiri ili pet puta. Povećat ćemo nadzore, ne kako bismo bili represivno tijelo, nego kako bismo sa samim nadzorima podizali kvalitetu rada i podizali kvalitetu sustava. Zadali smo si više od 1000 nadzora ove godine i to ćemo sigurno ispuniti”, najavio je Aladrović.

Istaknuo je da je formirana radna skupina za Zakon o udomiteljstvu, koji će 1. siječnja 2022. biti na snazi, a boljom podrškom, naknadama i promocijom povećat će broj udomitelja. Na očevidniku prekršajnih i kaznenih djela aktivno se radi, a obiteljski sudovi bit će u funkciji do kraja godine.

Članovi zadovoljni pristupom

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić istaknula je da posebno ohrabruje to što su se oko ove teme okupili svi predstavnici koji svojim angažmanom mogu utjecati na kvalitetu reforme sustava.

Dodala je da je Akcijski plan dobro prihvaćen, a pozdravila je to što će se mijenjati u skladu s raspravama. Vjerujemo da sada napokon imamo priliku učiniti nešto za naš sustav koji je iznimno važan za funkcioniranje države, poručila je Dimić. Što se tiče zapošljavanja, izvijestila je da je ono u tijeku te da je zaposleno već oko 100 osoba.

Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske također je izrazila zadovoljstvo time što je Hrvatska pristupila izradi Akcijskog plana. Zadovoljna je time što su sve komponente koje pogađaju najranjivije skupine prihvaćene u nacionalnom planu, što je poštovana Konvencija o pravima osoba s invaliditetom te što se vodilo računa o infrastrukturnim i kadrovskim elementima, zaštiti, povećanju naknada, usuglašavanju cijena usluga te o deinstitucionalizaciji. 

“U suštini, sve postavke koje su u ovom planu iznimno idu u korist ujednačavanja i ostvarivanja prava osoba s invaliditetom”, istaknula je Mirić.