Održan mirni prosvjed socijalnih radnika

Svjedoci smo verbalnih, ali i fizičkih napada na socijalne radnike koji su naročito učestali u posljednje vrijeme, nakon tragične smrti malene Nikoll.

Stoga je Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske pozvao svoje članice i članove na polusatni prosvjed pod nazivom „Čujete li našu šutnju?“ koji je održan 21. travnja 2021. u ustanovama socijalne skrbi u kojima postoji podružnica Sindikata.

Ovim su prosvjedom željeli upozoriti, ali i zahtijevati od odgovornih da odmah, već danas, pristupe rješavanju problema koji prijete urušavanjem sustava socijalne skrbi kao što su potkapacitiranost stručnim i svim drugim djelatnicima u sustavu, opterećenost prevelikim brojem korisnika na postojeći broj stručnih radnika, loši uvjeta rada zbog neprimjerenih radnih prostora, preširoki opsega ovlasti, pretjerano administriranje, nedovoljna sredstava za rad i u konačnici izloženost medijskom linču i napadima na zaposlenike. Ističu da su zaposlenici u sustavu socijalne skrbi humani, vrijedni i požrtvovni ljudi koji zaslužuju poštovanje cijelog društva, resornog ministarstva i Vlade RH.

Polusatnom šutnjom prosvjedovalo se i ispred krčkog Doma za starije osobe „Mali Kartec“. Od sindikalne povjerenice Jadranke Debelić Volarić doznajemo da su se, osim članica sindikata, prosvjedu pridružile i druge djelatnice ove ustanove, pa čak i ravnateljica Gordana Štolfa.

Iz Sindikata poručuju da je činjenica da se prosvjed održao u velikom broju ustanova diljem Lijepe Naše, jasna poruka ministru da su potrebne hitne reforme kako bi se osnažio sustav i kako bi korisnici, koji su najvažniji dio sustava, imali pravodobnu i svu potrebnu skrb.