Na loše radne uvjete upozoravamo godinama

Nadamo se da će ova simbolična akcija biti poticaj za početak promjena u sustavu socijalne skrbi, poručuju socijalni radnici

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi organizirao je u srijedu polusatni prosvjed zaposlenika “Čujete li našu šutnju?”, u tišini ispred svojih ustanova diljem zemlje.Sindikat je, kako su istaknuli, prosvjed organizirao kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

Odgovor na šutnju

“Prosvjed je odgovor na šutnju resornog ministarstva u odnosu na naše zahtjeve od više od 20 godina u kontinuitetu gdje upozoravamo na iznimno loše radne uvjete”, kazala je sindikalna povjerenica i članica Središnjeg odbora Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Božena Horvat Alajbegović.

Točno u podne i 23 djelatnice Centra za socijalnu skrb u Đakovu, u kojemu se u srpnju 2019. godine dogodila tragedija u kojoj su ubijeni socijalna radnica i pravnik, pridružile su se prosvjedu. Na položaj socijalnih radnika upozorila je sindikalna povjerenica Glorija Odobašić. “U sustavu socijalne skrbi zabrana je zapošljavanja, imamo nedostatak kadra, kao i smještajnih jedinica, pa mnogi od kolega rade u neadekvatnim uvjetima. I mi smo jedni od tih, no imamo tu sreću da uskoro kreće gradnja zgrade za CZSS u Đakovu koja treba biti dovršena za dvije godine”, rekla je Odobašić, priželjkujući da prosvjed izazove reakcije nadležnih koje će rezultirati pozitivnim promjenama u sustavu.

Upozorila je kako posao socijalnih radnika podrazumijeva previše papirologije, kao i previše ovlasti, a, s druge strane, deficit kadra. “Bez obzira na to, činimo sve da popunimo i odradimo sve aktivnosti koje nalažu da zaštitimo obitelj, dijete, stare i nemoćne, dajemo svoj maksimum s onim čime raspolažemo, pa i više. Jer, ovo nije samo posao, nego i poziv. Ne namjeravamo odustati, no očekujemo razumijevanje javnosti i da se smanji osuda i javni linč. Neugoda je sjediti u uredu i, bez obzira na zaštitara na ulazu, razmišljati hoće li netko nasrnuti na tebe ili kolegu”, poručila je Odobašić.

Upozorila je kako je bitna izmjena Zakona o socijalnoj skrbi kao i Obiteljskog zakona. Na kraju je podsjetila na tragediju iz 2019. riječima: “Šutnja iz današnjeg prosvjeda iznimno je mučna i teška, a trajala je samo pola sata. A neki od nas iz ovog centra šute zauvijek.”

Eskalacija napada

Prosvjedovalo je i desetak zaposlenika Centra za socijalnu skrb Vinkovci. “Svjedoci smo da su se napadi s vremenom intenzivirali, što je dovelo do toga da je porastao pritisak na ionako preopterećen sustav te da je gotovo nemoguće obavljati ovaj izuzetno human, težak, kompleksan, zahtjevan i odgovoran posao. Dodatnu štetu nanijeli su nekorektni, maliciozni, ali prije svega nestručni istupi nekoliko tzv. javnih osoba, što je pojačalo atmosferu pritiska i straha, a to zasigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi”, kaže Martina Jurković, sindikalna povjerenica u vinkovačkoj podružnici. “Nadamo se da će ova simbolična akcija biti poticaj za početak promjena u sustavu socijalne skrbi”, poručuje Martina Jurković. Da njihov posao nije lagan svjedoči činjenica kako u vinkovačkom centru jedan socijalni radnik radi s 500 do 550 osoba.

Prosvjedu su se odazvali i djelatnici Centra za socijalnu skrb Beli Manastir. “Potaknuti najnovijim događanjima i prozivanjima od osoba koje sigurno nisu mjerodavne da sude o našem poslu, ovim prosvjedom želimo upozoriti na sve poteškoće i probleme s kojima se susrećemo”, istaknula je Sanda Lazar, sindikalna povjerenica u belomanastirskom Centru, dodajući kako socijalni radnici, sukladno pravilnicima i zakonu, čine sve što je u njihovim mogućnostima. No, naglašava, njihovi su resursi daleko premašeni, pa umjesto za njih 150, socijalni se radnici skrbe i za 300-tinjak obitelji. U posljednje je vrijeme zabilježeno nekoliko agresivnih stranaka, ali zahvaljujući zaštitarima i policiji sukobi nisu eskalirali.