Zbog unutrašnjih problema i sukoba nije bilo prosvjeda?

Unutrašnje razmirice, sukobi i razjedinjenost u Centru za socijalnu skrb navodno su razlog tomu što Slavonski Brod danas nije bio jedan od gradova iz kojih su socijalni radnici poslali snažnu poruku.

SLAVONSKI BROD – Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, pozvao je danas sve djelatnike centara neka točno u podne ispred svojih ustanova održe polusatni prosvjed u tišini.

Prosvjed pod geslom „Čujete li našu šutnju?” organizirali su kao upozorenje nadležnim državnim institucijama za višegodišnje ignoriranje gorućih problema sustava i nespremnost njegova uređenja u korist kako radnika, tako i korisnika.

Zabrinuti za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi, otkrili su kako posljednjih tjedana, ali i godina, bilježe porast napada i prijetnji. Posljednji slučaj smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz novogradiškog kraja ponovno je uzburkao duhove i na površinu izbacio sve manjkavosti u funkcioniranju centara diljem Hrvatske.

Ispred Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu danas također šutnja, ali ne ova iskazana tihim prosvjedom. Socijalni radnici te ustanove, naime,  nisu se odlučili podržati inicijativu svojih kolega.

Kako SBplus neslužbeno saznaje, uzrok tomu su – između ostalog – i unutrašnji sukobi, prvenstveno oni između ravnateljice Centra, Anice Gusak Krajnović i pojedinih zaposlenica (koji se navodno manifestiraju i sudskim procesima), potom i činjenica da postoje dva sindikata zaposlenika u sustavu socijalne skrbi – a slavonskobrodski zaposlenici u velikoj mjeri ne pripadaju niti jednom.

Iako nisu željele dati službenu izjavu, pred Centrom smo susreli socijalne radnice koje su iz druge slavonskobrodske ustanove došle pružiti podršku kolegama.

– Ovdje su se odlučili ne izaći i ne prosvjedovati. Ne znamo zašto je tako, boje li se ljudi nekoga, ali u ovom slučaju su se trebali staviti na stranu interni sukobi i pripadnost sindikatima te pokazati solidarnost i zajedništvo. Ne znam što ovime poručuju. Kažu li ovime – Jesmo, mi smo krivi? Hoćemo li pristati na to da nas svi optužuju i priznati krivicu. Žao nam je što ovdje ne stojimo svi zajedno kao u drugim krajevima Hrvatske. – komentirale su socijalne radnice.

Ravnateljica slavonskobrodskog Centra navodno nije željela podržati prosvjed, no tu informaciju nije nam službeno i osobno potvrdila, s obzirom na to da je jutros nismo uspjeli dobiti na službeni telefon.

Ipak, svoj pogled na situaciju iznijeli su nam iz Udruge socijalnih radnika Slavonski Brod.

– Nismo sigurni da je šutnja baš pravi način na koji mi trebamo pokazati svoje nezadovoljstvo i želju da zapravo dođe do promjene sustava i da mi aktivno sudjelujemo u tome. Mi ne bježimo od toga, ali ti neki problemi, smatram da se ne rješavaju šutnjom. Situacija je kod nas takva da djeluju dva sindikata, a većina nas nije niti u jednom. Ne kažem da ne bismo podržali bilo koju drugu akciju ali ono što je moj stav i većine kolega da možda nije dobar način šutnjom odgovarati na šutnju. – za SBplus kazala je tajnica Udruge socijalnih radnika Slavonski Brod (članica Hrvatske udruge soc. radnika), Lidija Kućinski Fogadić.

Dio zaposlenika novogradiškog Centra izašao je pred zgradu i u šutnji stajao nekoliko minuta. Trenutačna ravnateljica Centra Marija Jugović, na pozive medija nije se odazivala i nitko nije dao nikakvu izjavu za javnost.

Hoće li posljednji događaji dovesti do dodatnog zatvaranja Centra u Slavonskom Brodu, već ionako prilično otuđenog od javnosti i medija – pokazat će vrijeme.