SINDIKAT Jadranka Dimić: ‘Zar je napad nožem na službenice prijetnja i oštećenje tuđe stvari?’

Nožem su napadnute djelatnice čakovečkog Centra za socijalnu skrb. Zar trebamo ponovo čekati da netko smrtno strada kao kolega Jakov Kudrić u Splitu – kaže predsjednica Sindikata i traži da dobiju status službene osobe.


Predsjednica Sindikata u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić, dipl. soc. radnica, oglasila se priopćenjem za javnost vezano uz nedavni napad na djelatnice Centra za socijalnu skrb Čakovec koji se dogodio u Kuršancu. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Potaknuti nedavnim nemilim događajem napada korisnice na djelatnice Centra za socijalnu skrb Čakovec obraćamo se cjelokupnoj javnosti, a posebno odgovornim osobama koje imaju mogućnost bolje zaštiti djelatnike u sustavu socijalne skrbi na način da im dodjele status službene osobe.

Oni koji odlučuju o statusu službene osobe zaposlenika u javnim službama imaju taj status a rade daleko manje opasan, ustvari bezopasan, posao i nisu u stalnom kontaktu sa korisnicima kao socijalni radnici, liječnici, medicinske sestre, učitelji i drugi zaposlenici u javnim službama.

Napadi korisnika na zaposlenike u sustavu socijalne skrbi gotovo su svakodnevni, od verbalnih napada vrijeđanjem i prijetnjama, do fizičkih napada. U ovom konkretnom slučaju korisnica kojoj je Centar pomogao mnogo puta na različite načine, nožem je napala zaposlenice Centra. Kolegice srećom nisu ozlijeđene, ali zar trebamo ponovo čekati da netko smrtno strada kao kolega Jakov Kudrić u Splitu.

Napadačica je uhićena i završila je u pritvoru, međutim protiv nje je podnesena prijava za prijetnje i oštećenje vozila. Policija je napad okarakterizirala kao oštećenje tuđe stvari sa mogućim iznosom štete. Zar je napad nožem prijetnja i oštećenje tuđe stvari?

Sindikat će navedenim zaposlenicama Centra, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, pružiti svu potrebnu pomoć i pokrenuti postupke za nadoknadom odštete za pretrpljeni strah i šok koje su kolegice doživjele, jer institucijama je očito lakše plaćati odštete nego raditi na prevenciji ovakvih slučajeva.’