BURA U MALOM KARTECU Sindikat proziva v.d. ravnatelja da krši zakon i prijeti otkazima

Slijedom zakonskih odredbi, Štimac je odlučio sestrama koje imaju stručni ispit, ali nisu upisane u registar Komore pa nemaju licencu za rad, raskinuti radni odnos i ponuditi mjesto njegovateljica. I sve bi bilo po zakonu, da Štimac ima zakonom propisane uvjete za obavljanje v.d. ravnatelja, poručuju iz Sindikata.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske obratio se putem svoje predstavnice Jadranke Dimić medijima priopćenjem u kojem v.d. ravnatelja Doma za starije Mali Kartec optužuju da nestručno i štetno vodi ustanovu te da medicinskom osoblju prijeti otkazima.

Kako je poznato, u toj županijskoj ustanovi poništen je natječaj za ravnatelja – na kojeg se među ostalima bila javila i bivša ministrica socijale Bernardica Juretić – te je imenovan pravnik iz županijskog resornog odjela Vinko Štimac, sa zadatkom da provede novu sistematizaciju radnih mjesta i pripremi novi natječaj. Budući da je on vršitelj dužnosti, upravo jučer raspisan je novi natječaj za ravnatelja.

Članovi Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske iz Doma Mali Kartec u priopćenju kažu:

– Medicinske sestre su sasvim sigurno jedno od najtraženijih zanimanja u cijelom svijetu, osim u Hrvatskoj, ili da budemo precizniji, u Domu za starije osobe Mali Kartec na Krku. Nedavno je na mjesto v.d. ravnatelja ustanove postavljen Vinko Štimac, čovjek bez dana radnog staža u sustavu socijalne skrbi. Njegov rad u županijskom Odjelu za socijalnu skrb nema nikakvih dodirnih točaka s radom u sustavu socijalne skrbi. Najbliži dodir s ustanovama socijalne skrbi imao je kao od strane Županije imenovan članom upravnih vijeća popriličnog broja ustanova socijalne skrbi. Istovremeno, poslodavcu, Primorsko-goranskoj županiji, neprihvatljiva je gđa. Bernardica Juretić, bivša ministrica socijalne skrbi, žena koja ima neusporedivo više iskustva, posebno u radu sa socijalno osjetljivim skupinama. Postupak je naravno proveden nezakonito i protivno Zakonu o socijalnoj skrbi, prema kojem gospodin Štimac mora zasnovati radni odnos na puno radno vrijeme. To je utvrdila i inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade, kaže se u tekstu koji potpisuje Jadranka Dimić.

Na poslu jednom tjedno 

Osim načina na koji je izabran za v.d. ravnatelja, simptomatično je, kažu, i to da je Štimac dobio u Domu ugovor o radu za dodatni rad na 8 sati tjedno: »Čovjek dolazi na posao jedan dan u tjednu! Ostale dane i dalje radi na starom radnom mjestu pravnika županijskog Odjela za socijalnu politiku. I g. Vinko Štimac odlučio je u tih 7,5 radnih sati tjedno čvrsto se držati zakona i konačno dovesti zakon u Dom Mali Kartec. A prve na udaru našle su se medicinske sestre zaposlene u Domu. Zakon kaže da medicinska sestra za samostalno obavljanje posla mora imati položen stručni ispit pri ministarstvu i biti upisana u registar Komore medicinskih sestara. Slijedom ovih zakonskih odredbi, Štimac je odlučio našim medicinskim sestrama koje imaju položen stručni ispit i 30-ak godina radnog staža na radnom mjestu medicinske sestre, ali nisu upisane u registar Komore medicinskih sestara pa nemaju licencu za rad, ponuditi raskid radnog odnosa za radno mjesto medicinska sestra i ponuditi ugovor o radu na radno mjesto njegovateljica. I opet, sve bi bilo po zakonu, da g. Štimac ima zakonom propisane uvjete za obavljanje v.d. ravnatelja. Za čovjeka koji se toliko kune u zakon bilo bi moralno da ga prvo primijeni na sebi i odstupi s mjesta za v.d. ravnatelja jer nema uvjete za obavljanje tog posla i prepusti mjesto nekome tko ispunjava sve zakonom propisane uvjete«, kažu u Sindikatu.

Sporni stručni ispiti 

Dodaju da su medicinske sestre u ustanovi svoje stručne ispite polagale prije 20 godina, ali da Komora medicinskih sestara taj stručni ispit ne priznaje, nego priznaje samo ispit položen pri Ministarstvu zdravstva. Dakle, moraju ponovno polagati stručni ispit. »Naše sestre žele napraviti sve što je potrebno da sve bude po zakonu, omogućite im to«, kažu u priopćenju. Problem je i što se, kako navode, ne poštuje ni Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga prema kojem bi trebao zaposliti još medicinskih sestara jer sadašnje rade i po 220 sati mjesečno, što je također kršenje Zakona o radu.

– Osim tvrdoglavog inzistiranja na trenutnoj primjeni zakonskih propisa, uključimo opet zdravi razum i upitajmo se što bismo mi htjeli za naše roditelje i za nas same kad jednog dana odemo u dom za starije. Da li bi željeli da se o našim roditeljima i nama brine medicinska sestra iz našeg kraja, možda čak i naša susjeda, koja razumije naše običaje, našu kulturu, koja govori naš jezik, čak i naše narječje i koja radi 30-ak godina taj posao ili neka medicinska sestra koja dolazi iz nekih »egzotičnih« zemalja Tajlanda, Sirije ili manje egzotične Ukrajine, Albanije, Srbije, zaključuju na kraju.

Marač: Sestre su imale vremena od 2011. položiti ispit

Odgovor županijske pročelnice za socijalnu politiku Dragice Marač kratak je i konkretan:

– U Domu Mali Kartec godinama rade četiri medicinske sestre bez važeće licence Hrvatske komore medicinskih sestara. Prema Zakonu o sestrinstvu posjedovanje te licence uvjet je za radno mjesto sestre, što su propisi doneseni na razini RH. Inspekcija Hrvatske komore medicinskih sestara bila je u Domu prije nekoliko mjeseci te utvrdila ove činjenice i praktički zabranila samostalan rad sestrama koje nemaju licencu. Isto je utvrdila i inspekcija Ministarstva u svom posljednjem nadzoru u Domu obavljenom početkom prosinca prošle godine. Sukladno rješenjima tih inspekcijskih nadzora, medicinskim sestrama bez valjane licence ponuđeno je sklapanje ugovora o radu za radno mjesto za koje ispunjavaju uvjete te im je rečeno da će, čim pribave potrebnu licencu, dobiti ugovore za radno mjesto medicinske sestre. Nitko dakle nije dobio otkaz niti im se otkazom prijetilo. Također je bitno naglasiti da je Pravilnikom o sistematizaciji radih mjesta posjedovanje licence još od 2011. godine uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta medicinske sestre, što je naravno bilo poznato i medicinskim sestrama u Domu Mali Kartec – kaže Marač.

Što se tiče teze o nezakonitosti imenovanja v.d. ravnatelja, Marač kaže da je to isključivo privremeno rješenje do okončanja natječaja o izboru ravnatelja, koji je upravo jučer i objavljen. Zakon o radu omogućuje da se uz dozvolu poslodavca osoba privremeno angažira do osam sati tjedno na drugom radnom mjestu. Procjena je bila da je u danom trenutku to najbrže rješenje, ističe Dragica Marač.