Sindikati i Vlada bez dogovora, mirenje nastavljaju u utorak

Nakon što je u ponedjeljak održan jednoipolsatni nastavak postupka mirenja u sporu oko povećanja osnovice plaća u javnim službama u 2019., ministar Marko Pavić najavio je završno mirenje u utorak u 7,30 sati, a sindikalist Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati obavijestiti poslodavca o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Mirenje prolazi u dobroj vjeri, ali sukladno Zakonu o mirenju i našem dogovoru ne možemo izlaziti s detaljnijim informacijama u javnost, tako da će se sutra znati više, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Upitan znači li to da nije postignut dogovor, Pavić je rekao kako je dogovoreno da sutra rano ujutro nastavljaju mirenje.

Na upit što će biti sa štrajkom najavljenim za srijedu, s obzirom da treba biti najavljen 48 sati ranije, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec odgovorio je kako nakon današnjeg sastanka ide obavijest poslodavcima o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Taj štrajk se može zaustaviti i obustaviti jedino ako sutra postignemo zadovoljavajući sporazum, istaknuo je Mihalinec. Na pitanje znači li to da ne vjeruju u mogućnost dogovora Mihalinec je odgovorio da moraju izvršiti sve obaveze kako bi štrajk bio zakonit, a upravo to i rade.

Prihvatili smo prijedlog Vlade da konflikt pokušamo riješiti još sutra, imamo vrijeme za konzultacije i vjerujem da ćemo sutra imati konačan odgovor, rekao je Mihalinec dodavši kako razumije zanimanje medija, ali ne može govoriti o pojedinostima.

Mogući štrajkovi svakih tjedan dana

“Štrajk je predviđen za srijedu, 28. studenoga. Slijedeći je, ne postignemo li u međuvremenu dogovor, 4. prosinca, nakon toga 13. prosinca i sve tako dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum ili sporazum o politici plaća u javnim službama”, najavio je Mihalinec.

Upitan ima li pozitivniji dojam nakon današnjeg sastanka u odnosu na prošli tjedan, Mihalinec je odgovorio kako uvijek treba misliti pozitivno i raditi na postizanju kompromisa i rješenja kojim bi bar privremeno svi bili zadovoljni.

Na upit je li dolazak ministra financija Zdravka Marića na mirenje korak u tom smjeru, Mihalinec je rekao kako ministar financija sudjeluje u procesu mirenja cijelo vrijeme a, s obzirom na predstojeće konzultacije, vjeruje da je Vlada ozbiljno shvatila sadašnju situaciju.

Topolnjak: Od Vlade očekujemo pristojnu ponudu

Uoči početka mirenja predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je da od Vlade očekuju pristojnu ponudu.

Odgovarajući na pitanje bi li sindikati pristali na isplatu povećane osnovice u dvije etape, Toplonjak je odgovorio potvrdno – svjesni su da Vlada od 1. siječnja ne može ponuditi više pa bi pristali na isplatu povećanja osnovice za tri posto od 1. siječnja i minimalno još tri posto od 1. srpnja. Čut ćemo što će reći Vlada, dodao je.

Upitan o pripremama za štrajk, Topolnjak je potvrdio da su one u tijeku te da su sindikalni povjerenici dobili naputke ali dogovoreno je da se s time ne izlazi u javnost tako dugo dok mirenje ne završi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako očekuju zadnju ponudu Vlade i ako budu u potpunosti ili djelomično prihvaćeni sindikalni zahtjevi, to će se dati sindikalnim tijelima na razmatranje i potvrđivanje.

Na postupak mirenja došao je i ministar financija Zdravko Marić, što su sindikati prošloga puta zatražili.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predstavnici sindikata javih službi postupak mirenja su počeli u četvrtak, a nakon dvosatnog sastanka izjavili su samo da se proces nastavlja u ponedjeljak.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga, i održavati se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.