Priopćenje na prilog Slavonske tv od 9.2.2018.

Priopćenje povodom priloga objavljenog 09.02.2018. na Slavonskoj TV

Poštovani,

potaknuti nizom neistina i insinuacija iznesenih u prilogu o Centru za pružanje usluga u zajednici „Ja kao i Ti“ želimo Vas izvijestiti o slijedećem:

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske nikada nije bio protiv procesa deinstitucionalizacije već protiv načina na koji taj proces provodi ravnatelj Ladislav Lamza koristeći ga za vlastitu promociju na štetu zaposlenika i korisnika. Postoje i druge ustanove koje provode proces deinstitucionalizacije, a gdje se ne krše prava zaposlenika i vodi briga o dostojanstvu korisnika.

Sindikat već godinu dana upozorava na loše stanje u Centru i za to ima dokumentaciju u vidu inspekcijskih nalaza resornog ministarstva, inspekcije rada, sanitarne inspekcije, carinske inspekcije i još niza drugih inspekcija koje su svaka u svom djelokrugu rada ustanovile propuste u radu Centra i ravnatelja gosp. Lamze. Neke od inspekcija podigle su i prijave pri nadležnim sudovima i po svakoj od prijava Centar i gosp. Lamza pravomoćno su proglašeni krivim i novčano kažnjeni. Protiv gosp. Lamze pokrenuti su, od strane troje zaposlenika, tužbe za mobing. Ravnatelj je svojim nesavjesnim obavljanjem posla oštetio 13 zaposlenika za skoro 480.000 kuna plaće. To lako možete provjeriti u ministarstvu koje se nagodilo sa zaposlenicima.

Situacija je eskalirala kada su neki zaposlenici slikali stanje u Centru i slike dostavili ministarstvu i medijima. Zgrožena slikama ministrica Murganić hitno je poslala inspekciju u Centar kako bi provjerila autentičnost slika. Nalaz inspekcije, ne da je potvrdio autentičnost fotografija, nego je pronašao još nedostataka.

Pravo je pitanje, nakon svega navedenog, zašto nadležno ministarstvo tolerira takvo bahato i samodopadno ponašanje ravnatelja.

Nakon članka u Jutarnjem listu te tv priloga o stanju u Centru na  nekim nacionalnim televizijama ravnatelj Lamza pokušava sačuvati svoje radno mjesto i obraniti sebe klevečući zaposlenike, nazivajuči ih neradnicima i lažnim bolesnicima. Govori da je to manja grupa od 8 neradnika, međutim istina je da je razriješenje ravnatelja zatražilo 49 zaposlenika potpisavši se imenom i prezimenom.

U njegovu obranu sada staje zaposlenik gosp. Lazar kojeg je zaposlio gosp. Lamza iako nema odgovarajuću stručnu spremu. To je utvrdila inspekcija rada i zbog toga pokrenula prekršajni postupak u kojem je pravomoćnom presudom kažnjen Centar i ravnatelj Lamza. Čak ni presuda suda nije natjerala  ravnatelja da ispravi grešku.

Osim toga gosp, Lazar ima upozorenje pred otkaz koje mu je dao ravnatelj zbog nasilničkog ponašanja prema radnom kolegi kao i prema korisnicima.

Ono što je ispod svakog etičkog kodeksa socijalnog radnika i ljudskog morala je manipulacija bespomoćnim  korisnicima na način da daju izjave u korist ravatelja ili protiv zaposlenika. Takve izjave ravnatelj, socijalni radnik, koristi da bi ucjenjivao i plašio radnike otkazom. Korisnike koji daju, često od njega diktirane izjave, nakon toga nagrađuje smještajem u bolje stanove i nekim drugim privilegijama.

O svemu gore navedenom postoji opsežna dokumentacija u Sindikatu koju smo Vam, u cilju objektivnog izvještavanja, spremni ustupiti.

Sa poštovanjem,

Predsjednica Sindikata
Jadranka Ivezić dipl. soc. radnica