Smijenjen ravnatelj osječkoga Centra koji skrbi o teško pokretnim osobama i osobama s mentalnim poteškoćama

Upravno vijeće osječkoga Centra za pružanje usluga u zajednici “JA kao i TI”, koji  skrbi o starijim teško pokretnim i nepokretnim osobama te osobama s mentalnim poteškoćama, u četvrtak je razriješilo dužnosti dosadašnjeg ravnatelja Ladislava Lamzu te mu otkazalo ugovor o radu.

Postupak razrješenja pokrenut je nakon inspekcijskoga nadzora Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te medijske objave fotografija o lošim uvjetima u kojima žive korisnici u stacionarnom dijelu Centra, poput uginulog glodavca u krevetu korisnika ili prljavih toaletnih prostorija.

Predsjednica Upravnog vijeća Mira Leko-Čurčić u dopisu medijima potvrdila je Lamzinu smjenu, navodeći kako su razlozi za razrješenje dosadašnjeg ravnatelja sadržani u odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o ustanovama te Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „JA kao i TI“.

Dodala je kako je, “nakon usvajanja odluke o razrješenju dosadašnjeg ravnatelja, njemu otkazan ugovor o radu, te je imenovan v.d. ravnatelj Centra do izbora novog ravnatelja”.

U pisanom odgovoru na inspekcijski nadzor mjerodavnoga ministarstva smijenjeni ravnatelj Lamza, očitujući se o spornim fotografijama stanja u Centru, naveo je “kako su uginuloga miša u krevetu korisnika 12. siječnja otkrile njegovateljica i medicinska sestra, ali o tome nisu nikoga obavijestile, a glavna sestra ga je naknadno izvijestila o spornim fotografijama”.

Zbog nedopuštenoga snimanja korisnika, proslijeđivanja fotografija te zato što ga nije izvijestila o uočenim nepravilnostima, Lamza je predložio izvanredni otkaz ugovora o radu za medicinsku sestru, a zbog istih razloga pismeno upozorenje za njegovateljicu.

Lamza je podsjetio kako, tijekom inspekcijskoga nadzora Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva, obavljenoga 1. veljače “nisu uočeni tragovi glodavaca, kao ni uginuli glodavci u prostorijama objekta”.

Opovrgnuo je i da su “uvjeti u toaletu nisu bili higijenski  jer takvo stanje WC-a nije zatekla ni jedna inspekcija”. Lamza je podsjetio i da je tijekom inspekcijskoga nadzora Uprave za sanitarnu inspekciju 1. veljače ove godine utvrđeno da su “u vrijeme nadzora zahodi i kupaonice uredno održavane s obzirom da je objekt stariji”, te da je “u njima osigurana prirodna ventilacija, a na praonicima za ruke osigurana potrebna sredstva za održavanje higijene ruku i higijensko sušenje.”

Vezano za navode o nedostatku osoblja u rasporedu rada u stacionaru za siječanj ove godine, Lamza je ustvrdio kako prikupljeni “podatci pokazuju da je osoblja bilo u svakom trenutku sukladno pravilniku o minimalnim uvjetima”.