Prosvjed kao poziv u pomoć

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi diljem Hrvatske danas su održali polusatni prosvjed u tišini ispred svojih ustanova, prosvjedovali su i zaposlenici Centra za socijalnu skrb Vinkovci, njih desetak, ostali kolege nisu im se pridružili. Povod za ovaj prosvjed su učestali napadi i prijetnje radnicima u sustavu socijalne skrbi te, kako kažu, izostanak pravodobne reakcije odgovornih na govor mržnje i poziva na linč radnika u sustavu socijalne skrbi.

“Svjedoci smo da su se napadi s vremenom intenzivirali i postali sve učestaliji, što je dovelo do toga da je porastao pritisak na ionako preopterećen sustav, te da je posljedično gotovo nemoguće obavljati ovaj izuzetno human, težak, kompleksan, zahtjevan i odgovoran posao. Dodatnu štetu nanijeli su nekorektni, maliciozni, ali prije svega nestručni istupi nekoliko tzv. javnih osoba, što je pojačalo atmosferu pritiska i straha, a to zasigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja usluga”, ističe Martina Jurković, sindikalna povjerenica u SZDSSH – podružnica Centra za socijalnu skrb Vinkovci.

Daljnji problemi su, naglašava, kontinuirani izostanak zaštite zaposlenika socijalne skrbi od strane nadležnih institucija koje su upoznate s ovim problemima, nekvalitetni radni uvjeti, ovlasti, pretjerano administriranje, te niz drugih nedostataka na koje se višekratno ukazivalo.

“Zbog dobrobiti zaposlenika, ali i korisnika u sustavu socijalne skrbi, uvjereni smo da bi promjene koje tražimo doprinijele poboljšanju uvjeta rada i smanjenju tragičnih događaja. Do sada smo više puta upozoravali, ali su reakcije nadležnih institucija izostale. Zato im sada odgovaramo na isti način – ŠUTNJOM, kao odgovorom na višegodišnje zanemarivanje i ignoriranje. Nadamo se da će ova simbolična akcija biti poticaj za početak promjena u sustavu socijalne skrbi”, poručuje Martina Jurković.

Ukoliko se ništa ne promijeni, upozoravaju, mirni prosvjedi pretvorit će se u štrajk jer i na taj korak su spremni u ovakvoj situaciji. Da njihov posao nije ni malo lagan i ugodan svjedoči činjenica kako, konkretno u vinkovačkom Centru, jedan socijalni radnik radi s 500 do 550 osoba.

Uz to, nisu pošteđeni ni neugodnih situacija, prijetnji i drugih oblika zastrašivanja koje redovno prijavljuju policiji. Podsjetimo, učestali napadi na socijalne radnike počeli su nakon Uskrsa, odnosno nakon smrti malene Nikoll, djevojčice iz Nove Gradiške koju je do smrti izudarala majka. Pet mjeseci prije tragičnog događaja djevojčica je iz udomiteljske obitelji vraćena biološkoj na njihov zahtjev. Dva dana kasnije na zgradi Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški osvanuo je natpis “Ubojice”. Još dva dana kasnije, 8. travnja, u Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad upao je bijesni otac djece za koju je izrečena žurna mjera da se moraju oduzeti roditeljima. Bio je nasilan i prijetio je, a zaustavili su ga zaštitari nakon što je razvalio vrata i detektor metala. U Omišu je pak muškarac na hodniku i ispred Centra za socijalnu skrb vikao na djelatnike da su stoka sitnog zuba te zapovijedao kada da ga prime. Posljednji nemili slučaj dolazi iz Centra za socijalnu skrb u Đakovu gdje je prošli tjedan također morala intervenirati policija. Sigurno je da nismo svi savršeni, neki su skloniji pogreškama od drugih, problem je u pogreškama koje mogu biti skupe i kobne. No, nipošto ne smijemo generalizirati, osuđivati i u isti koš stavljati i one koji pošteno i predano obavljaju svoje zadaće. Djelatnici centara za socijalnu skrb rade bez stvarnih ovlasti vrlo osjetljiv, pa i opasan posao, bez službenih znački i stvarne prepoznatljivosti njihova rada i vrijeme je da se nešto promijeni.