Relaksacija mjera u sustavu socijalne skrbi

Poštovana ministrice.

već gotovo dva mjeseca zaposlenici ustanova socijalne skrbi, zbog pandemije Covida 19, rade po Vašim preporukama u četrnaestodnevnim smjenama ili u tzv sedmodnevnoj radnoj izolaciji. Za sustav koji je godinama podkapacitiran ovakav režim rada ozbiljno se odražava fizičko ali i psihičko zdravlje zaposlenika. Na rubu snaga su naše medicinske sestre, spremačice, pralje i ostalo tehničko osoblje. Osobit teret ove krize su, doslovno na svojim leđima, iznijele naše njegovateljice. To su majke i supruge koje su tijekom mjesec dana odvojene od svoje djece i obitelji po 14 dana.

Zaposlenici su pokazali izuzetnu požrtvovnost radeći i po 24 sata, ponegdje i do 40 sati neprekidno, boraveći u neadekvatnim uvjetima bez posebnih sanitarnih čvorova, spavajući na improviziranim krevetima bez prostora za osobne potrebe i ispod svakog životnog standarda. Uz sve to dodatno su opterećeni nesigurnošću isplate prekovremenih sati koje su pošteno odradili, čestim promjenama režima rada i sl.

Postoji opravdana bojazan za njihovo zdravlje jer su premoreni i istraumatizirani, te zbog toga podložniji eventualnoj zarazi Covidom 19 ili bilo kojoj drugoj bolesti, što bi moglo rezultirati povećanim brojem bolovanja u slijedećem periodu i problemom organizacije rada u tim ustanovama. Vjerujem da ćete se složit sa mnom da su svi zaposlenici pokazali izuzetnu senzibiliziranost i odgovornost za zdravlje naših korisnika radeći u uvjetima bez dovoljno zaštitne opreme, provedenih testiranja na Covid 19, bez dovoljno kadra.

Preporuke koje ste uputili kao i preporuke stožera bile su usmjerene u cilju zaštite korisnika i uložen je nadljudski napor da  se spriječi ulazak Covida 19 u ustanove. Prema trenutnim izvješćima Nacionalnog stožera oboljelih je nekolicina na dnevnoj bazi i rad u skladu sa ovakvim preporukama i strogim uvjetima pokazuje se bespotrebnim imajući u vidu da u svim djelatnostima dolazi do relaksacije mjera. Od 11.05.2020. kreče druga faza relaksacije mjera u kojoj se otvaraju škole, vrtići, dječja igrališta, restorani, kafići, dozvoljavaju se okupljanja većeg broja ljudi, što govori u prilog tome da je epidemiološka slika dobra.

Molim Vas da i Vi iskoristite trenutak relaksacije mjera i izdate nove preporuke u skladu sa novim preporukama Nacionalnog stožera. Vrijeme je da ustanove počnu raditi u redovitim uvjetima uz pridržavanje nužnih mjera zaštite, te da se zaposlenike vrate svojim obiteljima i  normalnom životu i radu. Visoka odgovornost, predanost i požrtvovnost naših zaposlenika su najveći štit naših korisnika od bilo kakvih bolesti, a ne rad u nehumanim uvjetima.U očekivanju nove upute koja će biti u skladu sa trenutnom epidemiološkom slikom srdačno Vas pozdravljam.

U očekivanju nove upute koja će biti u skladu sa trenutnom epidemiološkom slikom srdačno Vas pozdravljam.

                                                                                    Predsjednica Sindikata zaposlenika u
djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske

                                                                                                Jadranka Dimić dipl. soc. radnik