#67jepreviše: Potpiši za referendum! Promijenimo uvjete za mirovinu!

Tri sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS), organizirane u Inicijativu 67 je previše, zajednički su pokrenule akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Prikupljanje potpisa odvijat će se u razdoblju od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine.

SSSH, kao dio Inicijative 67 je previše, aktivno sudjeluje u svim aktivnostima vezano za akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma u sljedećim tjednima. Prije akcije prikupljanja potpisaSSSH, zajedno s ostale dvije središnjice, organizirat će i skupove povjerenika u svim većim gradovima Hrvatske.

Mirovinski sustav pitanje je koje se izravno tiče svih nas, radnica i radnika, umirovljenika, naših roditelja, djece, supružnika, partnera, rođaka i prijatelja. Ovo je akcija svih onih koji smatraju da hrvatski građani zaslužuju dostojanstvenu starost, i spremni su se za to boriti.

U akciji trebamo pomoć svih sindikalnih povjerenika i članova sindikata.
 

Zašto tražimo referendum?

Kao sindikati, pokušali smo razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi. Nisu htjeli saslušati naše argumente, niti na njih odgovoriti. Nisu nam htjeli dati čak ni argumente za mjere koje su proveli.

Kad nije išlo za stolom, organizirali smo prosvjed (Doživi mirovinu – I tebe se tiče, 20. listopada 2018.). Tisuće građana su nas podržale, ali nas vlasti još jednom nisu shvatile ozbiljno. Pokazali su da su vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici.

Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem – omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost.
 

Referendumsko pitanje

Pitanje je napisano u obliku prijedloga zakona. Ako referendum bude uspješan, građani će izravno svojim glasanjem donijeti zakon kojim će se:

  • stjecanje prava na starosnu mirovinu postaviti na 65 godina, odnosno poništiti podizanje uvjeta dobi na 67 godina starosti,
  • stjecanje prava na prijevremenu mirovinu postaviti na 60 godina, odnosno poništiti podizanje uvjeta dobi na 62 godine,
  • stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika postaviti na 60 godina života i 41 godinu staža, odnosno onemogućiti podizanje uvjeta dobi na 61 godinu starosti,
  • smanjiti postotak trajnog umanjenja (penalizacije) prijevremenih starosnih mirovina s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno smanjiti najveće umanjenje prijevremene mirovine s 18 na 12 posto,
  • produljiti prijelazno razdoblje za izjednačavanje žena i muškaraca u pogledu uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu.

Ne zaboravite – stjecanje prava na mirovinu ne znači nužno obavezu odlaska u mirovinu!
 

Možemo li uspjeti?

Sigurni smo da možemo uspjeti. Iza sebe imamo iskustvo tri uspješne referendumske inicijative – 2010. g. protiv izmjena Zakona o radu, te 2014. g. protiv tzv. outsourcinga u javnim službama i protiv monetizacije autocesta („Ne damo naše autoceste“).

Svakog puta uspjeli smo prikupiti više od dovoljnog broja potpisa. Svakog puta Vlada je odustala od svojih namjera, što znači da su sve tri akcije ostvarile svoj cilj.
 

Što možeš osobno učiniti?

U akciji trebamo pomoć svih sindikalnih povjerenika i članova sindikata.

Svatko od vas može dati osoban i važan doprinos ovoj akciji, na jedan ili više od ovih načina:

  • informirati članove sindikata u svojoj podružnici, ali i radnike koji nisu članovi sindikata, članove obitelji, prijatelje i poznanike,
  • motivirati članove i druge radnike da daju svoj potpis – objasniti im važnost ove, i podsjetiti ih na ranije uspješne akcije,
  • pratiti i dijeliti sadržaje Inicijative na internetu i društvenim mrežama,
  • prijaviti se za prikupljanje potpisa na štandovima,
  • pronaći dodatne volontere za prikupljanje potpisa na štandovima.

Za detalje kontaktirajte koordinatora za svoj grad odnosno županiju ili se obratite svojem sindikatu.

 

Više informacija o akciji možete pogledati na kanalima Inicijative:

www.67jeprevise.hr

www.facebook.com/67jeprevise

www.instagram.com/67jeprevise.hr