Odluke o odgovornosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb danas nema

U deset sati u ponedjeljak se sastalo Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru kako bi raspravili propuste u radu ravnateljice Vesne Burčul zbog slučaja bacanja djece s prvog kata na Pagu i zatražili njeno očitovanje.

Nakon otprilike sat vremena, današnja je sjednica završena. Dobili su nalaze inspekcije Ministarstva. Sjednica se nastavlja sutra u 10 sati. Na toj sjednici možda će biti prisutna i ravnateljica, ali mora se i pismeno očitovati.

Podrška ravnateljici

Uoči sjednice par desetaka djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb izašlo je pred zgradu Centra u znak potpore ravnateljici, javlja naša reporterka Vanja Kranic.

Zvonimir Petrović, zamjenik predsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, kazao je da radnici nisu zadovoljni načinom na koji se radi i da je najveći problem nedostak radnika.

“Vidljivo je da radnika fali. Ovaj centar ima dva-tri automobila, a pokrivaju područje od Gračaca do Zadra, to je nemoguće realizirati”, kaže Petrović.

Radnici su zatrpani papirologijom, a trebali raditi na terenu, upozorava sindikalist.

“Podršaku dajemo članovima našeg sindikata i svim drugim socijalnim radnicima, oni rade maksimalno, puno više od onoga kako se radi u EU”, kazao je.

Što se tiče smjene ravnateljice, kaže da je ona “osuđena” i prije nego li je Upravno vijeće donijelo odluku.

Ministrica predlaže smjenu ravnateljice

Podsjetimo, predsjednica Upravnog vijeća, Marina Dujmović Vuković, kazala je da je ministrica Nada Murganić sazvala njegovu sjednicu kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb.

“Sukladno prijedlogu ministrice Murganić, sazvana je sjednica Upravnog vijeća za ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine u 10 sati. Očekujemo da ćemo do tada dobiti izvješće o provedenim nadzorima. Članovi Upravnog vijeće će pregledati izvješća te će, ako budu spremni, o tome odmah i raspraviti. Sukladno odredbi čl. 136. Zakona o socijalnoj skrbi, nakon raspravljenih izvješća, Upravno vijeće će zatražiti od ravnateljice pisano izjašnjenje”, rekla je u svom odgovoru Dujmović Vuković.

Podsjetimo, ministrica obitelji Nada Murganić izvijestila je o preliminarnim rezultatima izvida u Centru za socijalnu skrb Zadar koji je bio nadležan za stradalu djecu s Paga.

“Na prvim preliminirarnim izvidima od strane upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar i u skladu sa završetkom inspekcijskog nalaza, zajedno s tim izvješćem koje ćemo poslati upravnom vijeću Centra, ćemo zahtijevati i da se preispita u potpunosti njezina odgovornost. Upravno vijeće će biti sazvano u ponedjeljak”, rekla je ministrica, dodavši da će predložiti smjenu ravnateljice.