DANAS CESARE, SUTRA DUJE Stotine građana na prosvjedu protiv ovrhe djeteta Nine Kuluz, pridružila im se i Seve

Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena

Nekoliko stotina Splićana jutros se okupilo u splitskoj četvrti Pujanke ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz izražavajući protivljenje najavljenoj ovrsi njezina djeteta Cesarea, kojom bi on trebao biti vraćen ocu u Italiju, talijanskom državljaninu.

Prosvjednici nose transparente s natpisima „Ne damo Cesarea“, „Cesare je naše dite“, „Danas Cesare sutra Duje“…

Preko razglasa su okupljeni pozvani da se ponašaju mirno i korektno, bez provokacija te da se odmaknu od ulaza u zgradu i omoguće ulazak psihologu čiji je dolazak najavljen.

Potom je policija koja osigurava skup postavila čelične ograde kojima se ograđuje prostor ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz sa svojim djetetom.

Prosvjedu su se pridružile i Severina i Marina Tomašević.

Prema odluci Županijskog suda u Splitu iz 2012. godine sedmogodišnji Cesarea je trebao biti vraćen u Italiju ocu, gdje je i rođen 2009. godine dok je Nina Kuluz bila u vezi s njegovim ocem, talijanskim državljaninom.

Nina Kuluz se na takvu odluku Županijskog suda žalila Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je četiri godine kasnije 2016. godine odbio njenu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu.

Nakon toga u rujnu 2016. odgođena je prvobitno zakazana ovrha Cesarea kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju.

Nakon rođenja Cesarea raskinut je odnos Nine Kuluz s njegovim ocem te se ona s Cesareom vratila u Hrvatsku. Po povratku u Hrvatsku nekoliko je godina s Cesareom otišla u Bosnu i Hercegovinu te je u to vrijeme za njom bila raspisana tjeralica, a 2016. vratila se u Split.

Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena.

Mirnom okupljanju u splitskom naselju Pujanke kojim se izražava protivljenje najavljene ovrhe sedmogodišnjeg sina Nine Kuluz Cesarea njegovom ocu u Italiju u prijepodnevnim satima pridružila se i skupina Zagrepčana koja je doputovala autobusom, doznaje se od organizatorice mirnog okupljanja Vande Plazonić. “Osim iz Zagreba pristižu nam i građani iz Zadra, Šibenika, Makarske, Biograda na Moru”, rekla je Plazonić.

Građani okupljeni ispred ulaza zgrade u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom Cesareom povremeno pjevaju pjesme kojima se slavi ljubav i briga prema djetetu.

Splitska policija izvijestila je kako je današnje mirno okupljanje prijavljeno policiji i osiguranje obavlja sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. „Mi postupamo sukladno Zakonu o policijskim ovlastima i Pravilniku koji određuje postupanje i suradnju policije i Centra za socijalnu skrb Split i suda u ovakvim situacijama, rekla je Ana Čepić iz Ureda za odnose s javnošću splitske policije.

Dodala je kako policija pruža asistenciju sudu i Centru za socijalnu skrb Split koji su nadležni za provođenje ovakvih akata, odnosno ovršnog postupka.
Oko 10 sati mirnom okupljanju pridružila se i poznata pjevačica Severina Kojić.

Bulj: Ovo je dokaz da sustav ne funkcionira

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj pridružio se mirnom okupljanju građana u splitskoj četvrti Pujanke, koji se protive najavljenoj ovrsi dječaka Cesarea kako bi na taj način bio vraćen ocu u Italiju, te u izjavi novinarima pozvao na obustavu postupka i pružanje pomoći majci i djetetu.

“Ovo treba odmah zaustaviti i organizirati pravičan proces u kojem će biti pružena pravna pomoć i majci i djetetu, a ne da slučaj bude institucionaliziran prema onome koji je jači, a to je u ovome slučaju otac djeteta u Italiji”, rekao je Bulj.

Za najavljenu ovrhu malodobnog Cesarea rekao da je to “ružno za čuti”, i da pokazuje kako sustav u takvim slučajevima ne funkcionira. “Pravobraniteljica za djecu je u ovom ružnom slučaju dužna pružiti pravnu pomoć”, kazao je Bulj i pozvao pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić da se angažira u tom slučaju.

Na novinarski upit kako će završiti slučaj ovrhe nad djetetom Bulj je odgovorio kako se iskreno nada da će sve biti u korist djeteta.

Bunjac: Ispit na kojem ne smijemo pasti

Branimir Bunjac (ŽZ) pozvao je u utorak nadležna tijela da zaustave ovrhu nad dječakom Cesareom Avenatijem, koji po odluci suda treba biti odvojen od majke Nine Kuluz i predan ocu Talijanu Alessandru Avenatiju koji će ga odvesti u Italiju.

Zaštitimo interese malog Cesarea, ovo je slučaj na kojem se lomi vjerodostojnost naših institucija, ovo je ispit na kojem ne smijemo pasti, poručio je Bunjac nakon stanke u Hrvatskom saboru.

Pozvao je saborsko Predsjedništvo da razmotri ideju talijanskih parlamentranih zastupnika o osnivanu zajedinčkog povjerenstva, a nadležna tijela da zaustave ovrhu nad Cesareom do donošenja pravorijeka po Haškoj konvenciji i dodatnih vještačenja.

Ako zahtjev iz talijanskog parlamenta dođe službeno u Hrvatski sabor naravno da će se razmotriti s primjerenom ozbiljnošću, ističe Irena Petrijevčanin Vuksanović (Klub HDZ-a) i poručuje da će Sabor, odnosno Klub učiniti sve što mogu, odnosno neće učiniti ništa protivno dobrobiti dječaka Cesarea.

HDZ-ova zastupnica upozorava da taj slučaj ima dvije strane – ljudske i zakonodavnu. S ljudske ovo je ogromna trauma koju ni jedno dijete ne bi smjelo doživjeti, no istodobno, kako osporiti zakonodavnu stranu i činjenicu da imamo pravomoćnu presudu i talijanskog i hrvatskog suda, kaže zastupnica i poručuje da se protiv odluke suda mora boriti samo na sudu.

Majka djeteta treba, trebala je i mora iskoristiti baš sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju, kaže Petrijevčanin Vukasanović i naglašava da je šteta za dijete već učinjena, te se boji da će dječaku trebati pomoć da psihički preživi sve u čemu se našao.