Sindikati nakon pregovora: Štitit ćemo prava svim sredstvima

Završen je treći krug pregovora Vladinog pregovaračkog odbora i reprezentativnih sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama.

Iako se očekivalo potpisivanje Protokola o pregovorima do toga nije došlo.

”Pitanje protokola je ostalo za drugi dio našeg sastanka. Dobar dio sastanka posvetili smo argumanetaciji o prijedlogu sindikata kojim bi se prava zaposlenih u javnim službma regulirala skraćenim kolektivnim ugovorom”, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

”Postigli smo dogovor da ćemo dodatne argumente tijekom vikenda dodatno proučiti i analizirati i iznijeti konačan stav u srijedu 1. ožujka”, rekao je ministar.

Naglasio je da današnja tema razgovora nije vezana uz donošenje Protokola.

”To nije povezano s Protokolom. Ovdje je riječ o načinu kako zadržati prava zaposlenih u javnim službama. I jedna i druga strana idu od iste polazne točke. Ovdje je riječ o provedbi takve situacije. Sindikati vide u pravilniku probleme jer drže da je potpisivanje kratkog kolektivnog ugovora bolji način. Ovdje je samo pitanje kako ćemo na adekvatni način ovo riješiti. Siguran sam da će do rješenja doći sljedeći tjedan”, rekao je ministar Ćorić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić naglasio je da se ovdje radi o pregovorima, a ne sastancima.

”Naš temeljni zahtjev je rješenje koje štiti 180 tisuća zaposlenih u javnom sektoru od bilo kakve moguće samovolje. Izmjene pravilnika koje je otvorila Vlada otvaraju mogućnost manipulacija”, rekao je Babić.

”Mi tražimo potpisivanje, ne skraćenog, nego istog kolektivnog ugovora samo s kraćim razdobljem primjene. Smatramo da je optimalno 3 mjeseca jer dotad želimo završiti pregovore”, kazao je. ”Mi moramo ući u meritum, a to su pregovori. Sve što štiti razinu stečenih prava za sindikat je imperativ i štitit ćemo to svim alatima”.

Kaže kako potpisivanje Protokola nije nužno za nastavak pregovora.

”Kad ovo riješimo najavili smo raspravu o Protokolu, ali samo ako se usuglasimo. Poštom će nam biti poslan prijedlog protokola i mi ćemo to pročitati”, rekao je Babić.

”Nakon dva sastanka je vrijeme krenuti na posao”

Temeljni kolektivni ugovor za javne službe odnosi se na zaposlene u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi i obuhvaća oko 180.000 zaposlenika.

”Mislim da će pregovarači danas pokazati pravu namjeru. Želim potpisivanje protokola, ali i potpisivanje dosadašnjeg Temeljnog kolektivnog ugovora na period koji se dogovorimo kako bi to bio dobar zalog za dijalog i kako bi naši članovi bili sigurni”, kaže Babić.

Nalašava da je potpisivanje starog Kolektivnog ugovora na period od tri mjeseca dio sindikalnih zahtjeva.

”Zašto dva do tri mjeseca? Iskustvo govori da je to vrijeme optimalno za kvalitetno pregovaranje. Sindikati se dobro snalaze jer to oni prakticiraju godinama, ali administracija se mijenja”.

”Svi koji misle da će proći bez socijalnog dijaloga varaju se jer to je europski standard i morat ćemo ga prakticirati”, kazao je Babić uoči pregovora.

Potpisivanje protokola o pregovorima očekuje i predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

”Nakon dva sastanka je vrijeme krenuti na posao. Očekujem potpisivanje protokola i nastavak pregovora”.

O razmiricama s drugim sindikatima nije htio govoriti.

”Ja bih o razmiricama Vlade i sindikata. O međusindikalnim ne treba trošiti vrijeme. Naš protivnik je druga strana. Mi s njima moramo riještiti svoj problem. A međusindikalni problemi će ostati i nakon pregovora. Ako se dva puta sastanete, a ne riješite problem očito se tu radi o izostanku dobre volje za rješavanje problema”, kazao je Stipić.