Vlada donijela uredbe o koeficijentima

Na sjednici Vlade doneseno je osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za plaće u državnim i javnim službama. U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković rekao je da je riječ o najvećem povećanju plaća u državnim i javnim službama ikada. To je navažnija tema današnje sjednice, rekao je, a potom govorio o Vladinim aktivnostima u proteklih tjedan dana, čestitao vaterpolistima na svjetskom zlatu i naglasio važnost potpisivanja sporazuma za početak gradnje maksimirskog stadiona.

– Prionuli smo reformi koja je imala jedan temeljni cilj imati otprilike jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome u kojem je resoru ili službi netko zaposlen. Nastojali smo pritom doći do objektivnog vrednovanja posla koji se obavlja na pojedinom radnom mjestu, rekao je premijer Andrej Plenković predstavivši na sjednici pojedine primjere povećanja plaća.

Ukupno je cjelokupna reforma u sustavu državne i javnih službi “teška” 1,63 milijardi eura.

– Ovom smo reformom nastojali voditi računa o ujednačavanju plaća u državnoj službi i javnim službama za iste poslove i za poslove iste složenosti, a htjeli smo, također, osigurati primjerene plaće za sve državne službenike i namještenike, pripadnike Hrvatske vojske i zaposlene u javnim službama, rekao je premijer.

Premijer je, među ostalim, naglasio da su drastično povećane plaće deficitarnim zanimanjima, poput informatičara.

– Sada je neto-plaća od 1000 € najniža prosječna plaća za radna mjesta administrativnih radnika. Uspjeli smo i objektivno vrednovati radna mjesta i uspostavili smo središnje tijelo za praćenje sustava plaća, Vijeće koje se sastalo i jučer kako bi raspravilo akte koje ćemo danas usvojiti, rekao je Plenković.

Vlada je prije četiri tjedna predstavila prijedlog uredbi, zatim su sindikati imali dva tjedna kako bi se o njima izjasnili. Vlada je primjedbe analizirala i objavila da je spremna naparaviti sitnije korekcije.

Nisu svi sindikati zadovoljni, u 12.45 pred zgradom Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje se održava sjednica Vlade, okupili su se članovi Sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Kažu da su se neki pomaci dogodili ovim uredbama, ali da bi se ozbiljni iskoraci na pojedinim radnim mjestima svakako morali dogoditi u idućem razdoblju.