Ne tražimo veće plaće nego uređen sustav. U protivnom, idemo u štrajk!

Inicijativa socijalnih radnika od sindikata traži da u roku od 30 dana organizira štrajk u socijalnoj skrbi u slučaju neprihvaćanja njihovih zahtjeva

Ne tražimo veće plaće nego uređen sustav, siguran za korisnike i uvažavanje stručnjaka iz prakse, jedan je od dvanaest zahtjeva koje je na više adresa odaslala Inicijativa socijalnih radnika ‘Od šutnje do promjene’, istovremeno tražeći od svojih sindikata da u slučaju neprihvaćanja tih zahtjeva od strane resornog ministarstva, organiziraju štrajk u roku od 30 dana. Zahtijevaju da se odmah pristupi rasterećenju sadašnjih područnih ureda Zavoda za socijalni rad i iz njihove nadležnosti uklone upravni postupci kojima se priznaju novčane naknada temeljem zdravstvenog stanja.

Traže hitno ukidanje izrečenih upozorenja pred otkaz izrečene stručnom timu koji je upozorio na situaciju u kojoj danima nisu mogli smjestiti djevojčicu po koju nije imao tko doći u vrtić. U tom kontekstu traže i pokretanje pitanja odgovornosti inspekcije Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike i ravnateljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad jer nisu preuzeli odgovornost, budući da u sustavu socijalne skrbi nema smještajnih kapaciteta, već su, “lažno utvrdili propuste u radu socijalne radnice i psihologinje Područnog ureda Novi Zagreb”. Pritom prilažu rezultate građanske peticije s trenutno prikupljenih 1015 potpisa.

Traže i utvrđivanje normativa rada u skladu s pravilima struke, sukladno postojećim pravilnicima i za stručne i za administrativne radnike, hitno kompletiranje infrastrukture u područnim uredima sukladno propisanim pravilnicima te osnivanje radne skupine neovisnih stručnjaka koji će istražiti rezultate provedene reforme, kao i obavijest javnosti koliko je novaca potrošeno za reformu. Za sve kategorije korisnika zahtijevaju hitno otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

Nadalje, traže hitno vraćanje centra za socijalnu skrb i socijalni rad u lokalne zajednice s potrebnom autonomijom i suradnjom sa lokalnim zajednicama te traže da se javno objavi podatak koliko je radnika otišlo od dana uvođenja aktualne organizacije rada.
Inzistiraju i na utvrđivanju odgovornost svih onih koji su prilikom javne rasprave odbijali primjedbe stručnjaka iz prakse i akademske zajednice vezane za novi Zakon o socijalnoj skrbi. Također traže besplatnu pravnu pomoć za sastavljanje prijave nadležnim inspekcijama rada zbog rada u nezaštićenim uvjetima opasnima po zdravlje.

“Neodgovornim postupanjem i radom nadležnog ministarstva i zavoda socijalnu skrb, trošenjem sredstava za neuspjelu i neučinkovitu reformu, direktno su ugrožena ljudska prava naših korisnika i stručnjaka koji s njima rade, poručuju socijalni radnici i dodaju i naglašavaju kako od sindikata traže da u roku od 30 dana organizira štrajk u socijalnoj skrbi u slučaju neprihvaćanja ovih zahtjeva. Odgovor sindikata pak očekuju u roku od sedam dana.

Svoje su zahtjeve poslali na adrese Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, Samostalnog sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Sindikata zdravstva Hrvatske, Hrvatskoj komori socijalnih radnika i Hrvatskoj udruzi socijalnih radnika. Poslali su ih i Pučkoj pravobraniteljici jer, navode, potrebno je razmatranje ovih pritužbi o postojanju nezakonitosti i nepravilnosti u radu državnih tijela.

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi podržava zahtjeve inicijative jer su oni na tragu onoga na što upozoravamo godinama resorno ministarstvo. Evidentna preopterećenost, zabrinjavajuća deficitarnost kadra, uvjeti rada, jedna plaća za dva, tri radna mjesta opravdani su razlozi za nezadovoljstvo radnika i moguće sindikalne akcije uključujući i štrajk. U tijeku su pregovori za temeljni kolektivni ugovor, nastavljamo pregovore za kolektivni ugovori razgovore za Uredbu te smo fokusirani na poboljšanje i adekvatno valoriziranje rada u navedenim uvjetima. Svaki pritisak na resorno ministarstvo u pogledu uređenja sustava držimo pohvalnim i nudimo suradnju – kazala nam je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.
Zahtjevima su priložili i anketu o profesionalnom stresu i zdravlju socijalnih radnika iz 2019. godine.

Podsjetimo, Inicijativa “Od šutnje do promjene” predstavlja skupinu stručnjaka iz socijalne skrbi koji ne smiju javno govoriti o sustavu a apeliraju prema mjerodavnima i široj zajednici zbog zabrinutosti zbog manjkavosti unutar sustava socijalne skrbi, zbog kojih je otežana zaštita ranjivih skupina.