Nastavljeni pregovori Vlade i sindikata o plaćama: “Očekujemo rješenje kojim ćemo biti najmanje nezadovoljni”

Ministar rada Marin Piletić najavio je u četvrtak, nakon pregovara sa sindikatima javnih i državnih službi o novim kolektivnim ugovorima, novi sastanak za 22. siječnja, kada bi trebale biti prezentirane uredbe o koeficijentima za plaće.

Za više od 244.000 zaposlenih u državnim i javnim službama uredbe o novim koeficijentima trebale bi na snazi od ožujku, s prvom isplatom u travnju, rekao je Piletić nakon sastanka. Napomenuo je da je kroz korekciju koeficijenata za povećanje plaća predviđeno 850 milijuna eura.

Istaknuo je i kako nema potrebe nove koeficijente, koji su rezultat reforme sustava plaća u državnim i javnim službama, vezati uz neke druge parametre, posebice inflaciju, jer za to postoje pregovori o osnovici i nekim drugim materijalnim pravima.

Piletić je ponovio da se reformom sustava plaća žele postići jednake plaće za jednak rad te ispraviti dugogodišnje nepravde u sustavu.

“Uredba još nije gotova, obavit ćemo još nekoliko krugova razgovora sa sindikatima, Vlada ima autonomno pravo donijeti ih, no željeli smo uključiti sindikate kako bi bilo najmanje nezadovoljnih, a da ipak velika velika većina bude zadovoljna”, rekao je Piletić.

Korekcije su moguće, ali ne previše, dodao je, napomenuvši da je namjera bila da najviše rastu najniže plaće te izjednačavanje plaća radnih mjesta sa srednjom stručnom spremom u državnim i javnim službama.

Upitan o mogućim štrajkovima ministar rekao je kako je kultura socijalnog dijaloga da ih ne bude dok traju pregovori, no vidjet će se hoće li ih biti.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić najavio je prijedlog uredbe o koeficijentima za obračun plaća dati ide sindikalnim tijelima na razmatranje a uvjeren je da će ona biti donesena na obostrano zadovoljstvo.

Vezano uz najavu štrajka nekih drugih sindikata rekao je kako ne vidi razloga za “histeriju” dodavši kako vjeruje da će biti postignut dogovor i da do takvih akcija neće doći.

I predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar smatra da uredbe o koeficijentima treba što prije donijeti jer će omogućiti povećanje plaća gotovo svima.  Pozdravio je i donošenje zakona o plaćama jer omogućuje napredovanje ovisno o rezultatima rada.

“Očekujemo da ćemo u idućih nekoliko tjedana doći do konstruktivnih rješenja kojima ćemo svi biti “najmanje nezadovoljni”, rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Ako ne bude dogovora kaže kako bi se nezadovoljstvo moglo preliti na pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Nakon najave mogućeg štrajka liječnika ako im vlada do kraja siječnja ne ispuni zahtjeve, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je da će im se i oni priključiti ne budu li zadovoljni Vladinom ponudom.