Čelnice sindikata o novom Rješenju o reprezentativnosti za TKU

Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti, u studenom 2023., donijelo je novo Rješenje o reprezentativnosti sindikata javnih službi za sudjelovanje u pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor. Novom Rješenju prethodio je postupak utvrđivanja broja članova i sastava pregovaračkog odbora pokrenut od Sindikata Zajedno. Ovim Rješenjem u pregovarački sastav ušao je Sindikat Zajedno dok je Sindikat Kliničkog bolničkog centra Zagreb izgubio reprezentativnost. Uslijed toga u medijima su krenula nagađanja hoće li sada doći do novih pregovora za Temeljni kolektivni ugovor koji je na snazi tek godinu i pol. O tome kako bi se situacija mogla razvijati i što je sindikatima u fokusu za Jutarnji list govorile su predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Dimić i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja  i Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem.

Dogodio se presedan pa sindikati moraju opet pregovarati s Vladom: ‘Tražit ćemo veće plaće!‘

Predstavnici sindikata najavljuju da će odluka o pokretanju pregovora biti donesena zajedničkim dogovorom

Piše: Mirela Lilek, Jutarnji list

Zakon o reprezentativnosti je jasan i ovoga puta itekako ide u korist sindikatima. Nakon što je Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti donijelo rješenje o promjeni pregovaračkog sastava 11 sindikata tako što je obavljena zamjena – Sindikat KBC-a Zagreb izgubio je mogućnost pregovaranja, a stekao ga je Sindikat Zajedno koji okuplja djelatnike u zdravstvu – pred Vladom su pregovori sa sindikatima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Postojeći se primjenjuje tek godinu i pol.

Riječ je o presedanu jer se reprezentativnost sindikata za pregovaranje dosad utvrđivala u trenutku približavanja isteka nekog kolektivnog ugovora, komentira predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić.

To znači da će se otvoriti pregovori za sva već ugovorena prava, i to vjerojatno nakon donošenja Zakona o plaćama, nakon 1. siječnja 2024. Dotad su na snazi odredbe važećeg TKU-a, što znači da za sindikate nema pritisaka, potvrđuje Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, tim više što je 10 od 11 sindikata nedavno potpisalo dodatak TKU-u.

Iako nema zakonskog roka u kojemu trebaju početi pregovori, Dimić podsjeća da se to najčešće radi na zahtjev reprezentativnih sindikata.

Predstavnici sindikata najavljuju da će odluka o pokretanju pregovora biti donesena zajedničkim dogovorom svih “reprezentativaca” koji će se dogovoriti i o zahtjevima Vladi. A oni su uvijek, podsjeća Dimić, usmjereni na povećanje materijalnih prava zaposlenika.

U fokusu koeficijenti

Predsjednica (najvećeg) Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ističe da je početna sindikalna pozicija unapređenje prava i položaja zaposlenika.

– To znači dodatna prava. Uvijek tražimo kako poboljšati kolektivni ugovor i sigurno nam nije cilj ispustiti nešto o čemu smo se dogovorili u pregovorima. Definitivno postoji otvoren prostor jer smatramo da ima dosta odredbi i članaka koje možemo poboljšati u korist članova – dodaje.

Iako su za sindikate novo nikli pregovori o TKU-u dobra prilika, trenutačno im je u fokusu uredba o koeficijentima.

– S obzirom na to da nam je prioritet riješiti rast plaća kroz uredbu o koeficijentima, mislim da nema panike zbog pregovora.

Najpovoljniji trenutak

Što se termina otvaranja pregovora tiče, a vezano uz sljedeću izbornu godinu, sindikalci najavljuju da će tu primijeniti “stratešku taktiku najpovoljnijeg trenutka” – poručuje Šprem.

Podsjetimo, nakon nedavnih pregovora o dodatku III. TKU-u, Vlada je pristala odmah uvećati osnovicu za pet posto i božićnicu na 300 eura, a dogovorili su se i o novom pravu na uskrsnicu od 100 eura. Uredbom o koeficijentima, koja će pratiti novi Zakon o plaćama, od 1. ožujka plaće djelatnika u javnim i državnim službama trebale bi rasti u prosjeku 12 posto.

Koje bi probleme mogao izazvati Zakon o plaćama

Sindikatima sada preostaje vidjeti kako će se Vladina pregovaračka strana postaviti prema pregovorima zbog zakonskih ograničenja za potpisivanje novog TKU-a jer se nove obaveze ne mogu preuzeti u razdoblju rada tehničke Vlade, napominje Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Dodaje da su sindikati sada više angažirani oko toga da se preveniraju problemi koje bi mogao izazvati Zakon o plaćama, ali i na otklanjanje niza nejasnoća kako će zakon utjecati na elemente postojećih granskih kolektivnih ugovora.