Vlada nudi sindikatima 5% veću osnovicu plaće i još neka povećanja

Održan je još jedan krig razgovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora nakon što sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu od prije 10 dana o povećanju osnovice plaće od 3%. Vlada je nakon trećeg kruga pregovora dala novu ponudu.

Ministar rada Marin Piletić izvijestio je nakon pregovora kako su sindikatima državnih i javnih službi iznijeli novu Vladinu ponudu – povećanje osnovice za listopad od 5%, odnosno da bi dosadašnja sa 902 narasla na 947 eura te povećanje božićnice sa 232 na 300 eura.

Također smo sindikatima pojasnili učinke porezne reforme na povećanje plaća te novo pravo i uskrsnicu od 100 eura kao i izradu dviju uredbi koje će proizaći iz zakona o plaćama u državnim i javnim službama koje moraju stupiti na snagu, prema NPOO-u, odmah nakon 1. siječnja 2024. Također i da će fiskalni učinak na temelju novih koeficijenata biti na razini oko 850 milijuna eura dodatno u državnom proračunu, istaknuo je Piletić u izjavi novinarima.

Uz predloženo povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta sa 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, smatra ministar.

Sveukupna Vladina ponuda sindikatima javnih i državnih službi iznosi oko 1,2 milijardi eura.

Očekujemo do utorka u 12 sati da se sindikati izjasne o ponudi kako bismo na Vladinoj sjednici u srijedu, 25. listopada, mogli ovlastiti ministra za potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru, odnosno Temeljnom kolektivnom ugovoru kako bi se sva prava, a prvenstveno uvećana osnovica mogla primijeniti za listopad s isplatom u studenome, rekao je Piletić.

Odgovarajući na novinarski upit o jamstvima, ministar rada i mirovinskog sustava Piletić je rekao da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno otvaraju pregovore o povećanju osnovice. Kumulativno povećanje bilo bi 14%, dodao je Piletić i pojasnio kako povećanje osnovice u odnosu na prethodnu Vladinu ponudu, znači povećanje izdatka sa 179 milijuna na 270 milijuna eura.

Jagić: Mi smo već dobili prije 10%, pa bi ukupno povećanje bilo oko 15%

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ponovio je da je prijedlog 300 eura za božićnicu, 100 eura za uskrsnicu, a 5% povećanje na osnovicu.

– Moram apostrofirati da smo mi za razliku od javnih službi već prije tražili 10% i dobili, pa je to sve ukupno oko 15%, kazao je Jagić i dodao da i dalje nastavljaju razgovore u vezi s terenskim dodatkom, ali više o tome u idućem krugu pregovora.

Lončar: Zadovoljni smo

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar zadovoljan je Vladinom ponudom.

Dodao je kako im je važno i donošenje zakona o plaćama budući su zaposlenici u državnim službama imali i do 20% niže plaće u odnosu na ista ili srodna radna mjesta u javnim službama što je vidljivo iz sredstava osiguranih za uredbe i da moraju tek dostići ono što neki već imaju.

Zakon je alat da ispravimo tu nepravdu, rekao je Lončar.

Topolnjak: Sindikati do utorka trebaju dati mišljenje o ponudi Vlade

Vladina ponuda je 5% povećanje osnovice i povećanje uskrsnice na 100 eura, kazao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi nakon sastanka predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata javnih službi. Tu je i “osigurač” koji bi zadovoljio našu stranu, a to je da ako uredba do 1. ožujka 2024. neće biti donesena, ako se neće vidjeti rezultati uredbe, onda se ide u pregovore o visini osnovice, dodao je.

Do utorka u 12 sati sindikati bi trebali dati svoje mišljenje o Vladinoj ponudi. Topolnjak ističe da je ovo zadnja ponuda koju je Vlada dala te da će je iznijeti sindikalnom tijelu koje će odlučiti hoće li prihvatiti ponudu.

– Ako sindikat prihvaća Vladinu ponudu, onda se potpisuju izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora. Ako pak ne prihvaćamo, nastavit ćemo pregovore ili će to biti nešto drugo, ovisno o tome kako će se postaviti druga strana, dodao je.

Napomenuo je da Zakon o plaćama mora biti donesen do kraja godine, a nakon toga slijedi uredba. Mjesec dana bila bi na javnom savjetovanju, a tek od 1. ožujka bi, kaže Topolnjak, bila aktivna.

– U travnju bi plaća za ožujak bila isplaćena po novim koeficijentima. Sporili smo se oko visine osnovice i našeg “osigurača”. Inzistirali smo na tome da ako Vlada namjerava donijeti uredbu bez ikakve zadrške, onda nema nikakvog spora o tome da Vlada da i “osigurač”, dodao je.

Lovrić: Nakon korekcije osnovica će porasti u prosjeku za oko 12%

Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kazala je nakon sastanka da će središnji odbor sindikata najprije procijeniti je li Vladina ponuda dovoljno dobra da ide na refendum.

– Ako središnji odbor procijeni da je vladina ponuda dovoljno dobra, onda idemo na referendumsko izjašnjavanje. Naravno, svaki član ima svoju procjenu, istaknula je među ostalim.

– Vlada nam je maloprije prezentirala da slobodno koristimo podatak da će uredbe o koeficijentima u prosjeku, nekom značajno niže ili više, rasti nakon korekcije osnovice oko 12 posto. To ne znači da će svi zaposlenici u obrazovnom sektoru dobiti 12% veću plaću. Netko će dobiti 5% više, netko 14% više, izjavila je među ostalim te naglasila da je sindikatu u svakom slučaju u interesu da rast plaća bude značajniji.

Objasnila je da će srednji odbor sindikata donijeti ocjenu treba li se ići na sindikalni referendum. Ako odluči da se na referendum ide, onda će se on provesti u ponedjeljak i utorak prijepodne.

 

Izvor: www.vijesti.hrt.hr