Počeo drugi krug pregovora Vlade i sindikata javnih službi o TKU-u

Predstavnici sindikata javnih službi ocijenili su pri dolasku na drugi krug pregovora s Vladom o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), koji je počeo u resornom Ministarstvu, da će dogovor biti postignut, smatrajući da su im zahtjevi utemeljeni.

Pregovore su komentirali Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i ministar rada Marin Piletić.

– Na prvom sastanku sindikalna strana je iznijela svoj zahtjev od 15%. Tražili smo i rast božićnice sa 266 na 300 eura, uskrsnicu u visini 300 eura. Očekujemo protuponudu. Interes iz sindikalne strane je da se pregovor i završi do 31. listopada, kako bi plaća već u studenom bila isplaćena sa povećanjem u listopadu. Hoće li to biti moguće? Hoćemo li se naći relativno brzo? Ostaje za vidjeti. Do kraja mjeseca ima još dovoljno vremena da nađemo zajednički dogovor, istaknula je Lovrić.

– Mi smo vrlo jasno dali do znanja sindikatima da je povećanje osnovice od 15% nešto nerealno, ali s obzirom da je u planu i donošenje novog Zakona o plaćama i sami postupak predviđa i donošenje dvije nove uredbe gdje smo im jasno iskomunicirali da će doći i do povećanja koeficijenata. Kada tome dodate i poreznu reformu gdje će također svih naši 238.000 službenika osjetiti i efekte porezne reforme i kada još tome dodate ugovaranje uskrsnice koja će biti isplaćena u ožujku. Sve su to elementi o kojima pregovaramo. Prema tome, mi u ponedjeljak izlazimo sa svojom ponudom, rekao je ministar.

Sindikati su u prvom krugu pregovora postavili zahtjev o 15-postotnom povećanju osnovice plaće, koji je ministar rada Marin Piletić ocijenio nerealnim.

Jadranka Dimić iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske rekla je kako sindikati očekuju da će Vlada prihvatiti njihove argumente.

– Želimo zaštititi standard naših zaposlenika i sljedeće godine koja je, podsjetila je, izborna te u njoj, napomenula je, neće biti prostora za pregovore.

– Dakle, sad je trenutak i mi ćemo taj trenutak iskoristiti, rekla je.

Vlada, istaknula je, u ovom trenutku ima priliku za “zadovoljne zaposlenike u sustavu i mir”.

Na ministrovu tvrdnju da su njihovi zahtjevi nerealni, odgovara podatkom da plaća u javnim službama zaostaje 14,5 posto u odnosu na plaće u privredi.

– I mislimo da su zahtjevi zaista realni, poručila je.

Interes sindikata

– Interes je sindikata, dodala je, da povećanje ide već sa sljedećom plaćom te da ta osnovica bude primjenjiva za cijelu sljedeću godinu.

Čelnik sindikata Preporod, Željko Stipić dosadašnje izjave ministra Piletića vidi kao uobičajenu pregovaračku retoriku te kaže kako nisu ni očekivali “da će ministar reći pa da, to što vi očekujete je stvarno realno i utemeljeno na brojkama”.

– To je uvijek tako, radi se o približavanju stajališta dviju strana. U ovom trenutku mislim da ta stajališta nisu toliko udaljena, da mi ne bismo mogli vrlo brzo doći do dogovora, ocijenio je.

I on ističe da je važno postići dogovor do kraja mjeseca “kako ne bi bili zakinuti za još jednu povišicu plaće, kao što su to već napravili vrlo vješto kašnjenjem pregovora za rujan”.

Ističe i da ni jednoj Vladi ne odgovaraju “kravali pred izbore”.

– Oni to čak ni ne kriju, oni stalno ističu da je njima upravo cilj dogovor sa sindikatima, vjerojatno ne zato što nešto vole sindikate nego zato što misle da je na toj podlozi moguće okoristiti se na izborima, rekao je.

 

Izvor: www.vijesti.hrt.hr