Doznajemo: psihologinji koja je tražila smještaj za autističnu curicu došla inspekcija. ‘Žele je zastrašiti jer se pobunila’

Za ministarstvo nije problem što socijalni radnici ne mogu normalno raditi svoj posao. Nego je problem kad se to javno kaže.

Na leđima psihologinje Valerije Kanđere iz Područnog ureda za socijalnu skrb Novi Zagreb mogao bi se slomiti slučaj nezbrinute autistične djevojčice od šest godina za koju se prošlog tjedna na 36 adresa danima bezuspješno tražio smještaj u domu ili udomiteljskoj obitelji.

Jer, Ministarstvo socijale na čelu s ministrom Marinom Piletićem već u ponedjeljak je Valeriji Kanđeri i njenim kolegama iz tima poslalo – upravni nadzor. Psihologinja je očito glavni cilj ove inspekcije jer je s tom pričom, ne znajući što više činiti, u petak izašla u javnost.

Kako nam je rekla predsjednica sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić, koju smo nazvali čim smo čuli za ovu informaciju o kojoj iz Ministarstva nisu izvijestili javnost, ”za Ministarstvo očito nije problem što diljem Hrvatske nemamo kamo sa zapuštenom i zlostavljanom djecom koja moraju biti izdvojena iz obitelji. I nije problem što socijalni radnici ne mogu normalno raditi svoj posao. Nego je problem kad se to javno kaže”.

Kanđera završila na razgovoru s inspekcijom

Inspekcijski nadzor u područnom uredu Novi Zagreb počeo je, dakle, u ponedjeljak u 11 sati. Kontrolori su na razgovor pozvali voditeljicu ureda, Valeriju Kanđeru, socijalnu radnicu, te pravnika koji s njom vodi predmet djevojčice.

Nakon što su pozvani odgovorili na postavljena pitanja, od njih je zatraženo da do 13 sati napišu i predaju izaslanicima Ministarstva pojedinačna pismena očitovanja o postupanju u tom slučaju.

No, glavno pitanje je, čini se, bilo je li Kanđera za svoj istup tražila dopuštenje od svoje šefice ili nije. Zatim su pokupili svu dokumentaciju i očitovanja članova tima i voditeljice ureda i otišli.

Šefici socijale je s njezinim sektorom sve u redu

Što će dalje biti, ne zna se. No, Kanđera bi, budući da je u petak postupila spontano i bez odobrenja šefice nadajući se da će se time mjesto za curicu ipak naći, mogla dobiti opomenu pred otkaz pa čak i otkaz. Tek treba vidjeti kako će se u ovoj istrazi koja se vodi nad Kanđerom i njenim kolegama postaviti šefica svih hrvatskih ureda socijalne skrbi – v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof.

Vrlo je nezahvalno nagađati hoće li ona stati na stranu svoje podređene budući da je u nedjelju, u nastupu na N1 televiziji, tvrdila da nije bilo nikakve stvarne potrebe za Kanđerin javni istup jer je sa socijalom u državi sve u redu, negirala da postoji teški manjak smještaja za nezbrinutu djecu i iznijela samo niz floskula.

 

Izvor: www.telegram.hr