Topolnjak: Očekujemo dvoznamenkasti rast osnovice plaće

U Ministarstvu rada počinju pregovori Vlade i 11 sindikata državnih i javnih službi o dodatku kolektivnim ugovorima. Među ostalim, sindikati traže povećanje osnovice plaće te utvrđivanje božićnice i uskrsnice za iduću godinu. To bi, kako smatraju, trebalo ublažiti smanjivanje cijene rada koje traje već tri godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavio je u četvrtak, uoči početka pregovora o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za zaposlene u javnim službama, kako će zatražiti dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća.

– Iznijet ćemo svoje zahtjeve vezano uz osnovicu plaća, jubilarnu nagradu, regres, božićnicu i uskrsnicu, rekao je napomenuvši kako trebaju dogovoriti regres za iduću godinu s obzirom da je u memorandumu o razumijevanju, ali ne i u Kolektivnom ugovoru.

Eventualno ćemo razgovarati o povećanju iznosa dara za dijete i očekujemo da Vlada pristane na ono što smo dogovorili, dodao je Topolnjak. Vezano uz osnovicu očekujemo s obzirom na rast inflacije da rast bude dvoznamenkasti i to su naša očekivanja, poručio je.

Dimić: Sindikalni zahtjevi realni

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić smatra kako su sindikalni zahtjevi realni i očekuju porast (osnovice) u dvoznamenkastom iznosu. Ustvrdila je kako su dosadašnja povećanja zapravo “nevidljiva” u novčanicima sindikalnih članova te dodala kako očekuje da će Vlada prihvatiti njihove zahtjeve.

– Osnovica je za sve ista, ona je 903 eura, ovisi o koeficijentima i radnim mjestima, kolega. Plaća policijskog službenika, ona je oko 800 eura. Osnovna plaća, bez dodataka, mi smo stavili da bi plaća početnika trebala biti jednaka prosječnoj plaći u gospodarstvu Republike Hrvatske. To je danas preko 1000 eura, rekao je za Hrvatski radio Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

– Mi trebamo učiniti sve kako bi ovaj zaostatak, kako bi se on anulirao. On se može anulirati na dva načina, jedan je ovo sad povećanje osnovice, a drugi institut koji dovodi do istog rezultata, to je dakle povećanje koeficijenata, rekao je Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

Pregovori će se održati kroz dva sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

 

Izvor:www.vijesti.hrt.hr