Ustavni sud srušio dogovor vlade i sindikata, ništa od više novca za članove

Ustavni sud je ukinuo odredbe Zakona o radu kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru. Ustavni sud navedenu odredbu ocijenio je, između ostalog, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom Ustavu, izvijestio je sud.

Dodaju da su protiv odluke glasovali sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, odluka će zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna na internetskoj stranici suda.

Ministar rada Marin Piletić i sindikalni predstavnici potpisali su prošlog tjedna dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike o povećanju regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.

Piletić je tada kazao da su reprezentativni sindikati tražili da se, po Zakonu o radu, valorizira njihovo djelovanje kroz nešto veća materijalna prava njihovih članova.

To povoljnije pravo, prema odredbama Zakonu o radu koje je Ustavni sud danas ukinuo, moglo je biti do dvostrukog iznosa njihove godišnje članarine kroz isplatu regresa, uskrsnice ili božićnice.

Na pitanje o podnesenim ustavnim tužbama vezanim uz diskriminaciju članova i nečlanova reprezentativnih sindikata, ministar je ranije da će pričekati pravorijek Ustavnog suda. Bude li Ustavni sud tu odredbu proglasio neustavnom, ona više neće vrijediti, kazao je tada Piletić.

 

Izvor: index.hr