Milanović o Dekaniću: Plenković je za to znao. Ja rušim Vladu? Pa nisam se ja napio i slupao!

Uz predsjednika Republike svečanosti prisustvuje i ministar rada Marin Piletić te zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

Svečano se obilježava 30. obljetnica osnutka Matice hrvatskih sindikata.

Uz čelnike i članove sindikata Matice te ostale uzvanike iz sindikata, sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatskih institucija, svečanosti prisustvuje i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora te izaslanica i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Milanović je na početku govora zahvalio čelnicima sindikata na pozivu na obljetnicu. Govorio je o izazovima s kojima se suočavamo u inflaciji te je naglasio kako inflacija nije ista u svim dijelovima EU te kako moramo misliti prvenstveno na interese naše države.

– I ova Vlada i vlast u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima bi vam najradije dale sve. Ali ne može. Nema brate – rekao je Milanović na kraju i nasmijao okupljene.

Novinari su ga nakon službenog programa pitali što misli o premijerovim izjavama da želi raditi s normalnim ljudima.

– Nastojim biti kritičan, analitičan i da ono što govorim pokušam obrazložit. Naša dužnost je da surađujemo. On je jučer rekao da on nama ne treba. Tko je to? Što znači nama? Neka banda je to? U nekim područjima mi naprosto moramo surađivati. On tu na mene huška jednog provincijskog propalicu. S takvim ljudima sam spreman surađivati jer moram. Ja rušim Vladu? Izabran sam od strane građana, prvo je rekao da će to biti tvrda kohabitacija. Onda su rekli da razmišljaju o opozivu predsjednika. Ja bi preko svega toga bio prešao da nije iznio laž da nijedan predsjednik dosad tako nije radio. Kolinda je u pismu tražila moju ostavku kad sam bio premijer. Ništa od toga nije istina i nije točno. To su moji argumenti, slušam protuargumente – rekao je Milanović.

Komentirao je i slučaj Dekanić.

– Ako imate frajera koji je pijan kao metla, koji tamo divlja po Slavoniji, ljudi ga vide. Ako već moraš popit onda neka te neko vozi. Uzmeš službeni auto, porazbijaš pola šora i onda muljaš. To je napravio župan i da za to ne znaju čelnici policije, da za to ne zna vrh HDZ-a. Tvrdim da su zataškali jer je to moje iskustvo. Pitali ste me za mišljenje. Moja prosudba je temeljena na mom iskustvu. Mislim da svatko tko prati odnose u HDZ-u to zna. Moja prosudba je da je premijer za to saznao i cijelo vrijeme je sigurno znao. Plenković je preko toga svjesno prelazio i štitio prijestupnika – rekao je Milanović.

– Mi smo mala zemlja, radi se o stranci sa strogom hijerarhijom. Župan iz moje stranke, drži mi vlast tamo to napravi, pa istog trena ti je to kriza. Imenuješ i stavljaš šefove policijskih uprava. Pa njih isto bira HDZ. Ravnatelj policije kaže da nije bilo zataškavanja? Šta će drugo reći? Oni očekuju da nas par milijuna idiota to vjeruje. Jel ovo rušenje Vlade? Jesam se ja napio i slupao se? – rekao je Milanović.

Komentirao je i slanje aviona Slovačke Ukrajini.

– Njihova odluka. Zašto bi ja sad to komentirao. Ja o tome ne odlučujem. Kad bismo imali avione, kad bi ove štetočine išta nabavljale, mislim da se čak ni ova Vlada ne bi na to odlučila. Po meni takve stvari vode produljenju rata. Kada je u pitanju ta pošiljka helikoptera koje smo slali to nije gubitak za naše zrakoplovstvo jer ih je bilo previše – rekao je Milanović.

– Jel mogu ja reći nešto i u korist Vlade? Dio tih helikoptera nam nije trebao. Previše ih je bilo – dodao je Milanović.

Komentirao je i odluku o roditeljima njegovateljima.

– Vuku ih za nos. Kako netko tko je invalid može biti protiv toga. To smo vidjeli u Saboru i to samo dodatno rasvjetljava ovu stilsku figuru mi možemo bez njega. Tko ste vi, banda? Klika? Na rušenje Vlade nisam pozivao za razliku od Plenkovića i ekipe – rekao je za kraj Milanović.