Sindikati kreću u novu rundu pregovora s Vladom oko plaća: ‘Samo u jednom slučaju ćemo odustati od prosvjeda‘

Sindikati su složni u jednome, a to je da je dolazak premijera na popodnevne pregovore dobar znak

Samo izdašnija ponuda Vlade o povećanju osnovice plaća zaposlenika javnih službi može spriječiti prosvjede 8. studenoga (prosvjed upozorenja) i 15. studenoga, za kada je najavljen veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića, poručili su iz sindikata javnih službi uoči današnjeg sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kako doznajemo, kraj pregovora i obustava prosvjeda mogući su odmah samo u jednome slučaju – ako Vlada udovolji sindikalnom zahtjevu rasta osnovice od osam posto od 1. listopada te pet posto od 1. siječnja 2023. O svakoj drukčijoj ponudi Vlade odlučit će sindikalno članstvo narednih dana referendumom.

– Sastanak s premijerom označava kraj pregovora jer se po dosadašnjem iskustvu smatraju Vladinom konačnom ponudom. Očekivanja sindikata su velika, pripremamo industrijske akcije i samo zadovoljavajuća ponuda može spriječiti prosvjede, izjavila je Jutarnjem uoči sastanka u Banskim dvorima Sanja Šprem, glavna koordinatorica sindikalnih pregovarača, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

Sindikalna tijela posljednjih dana intenzivno raspravljaju o donjoj granici prihvatljivosti, a čvrste pozicije, kako doznajemo, zastupaju obrazovni sindikati s najbrojnijim članstvom i iskustvom u organizaciji prosvjeda.

– Naš je minimalni zahtjev osam plus pet, i to je za mene jedino zadovoljavajuće. O svemu drugome odlučit će naši članovi na referendumu, poručuje predsjednica SHU-a koji broji oko 23 tisuće članova.

Sindikati očekuju pomak od zadnje Vladine ponude rasta osnovice četiri plus dva (uz povišicu triju materijalnih prava – božićnice, regresa i dara za djecu), koju je jučer odbacilo svih 11 sindikata javnih službi, uz najavu prosvjeda.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (više od deset tisuća članova), nada se da će pomak biti toliki da će članstvo prilikom izjašnjavanja procijeniti da je riječ o prihvatljivoj povišici, što bi značilo zaustavljanje priprema za prosvjed.

– Samo ponuda osam plus pet znači – hvala, potpisujemo odmah i obustavljamo akcije. Za bilo koju drugu ponudu teško je procijeniti hoće li je članstvo prihvatiti. No, bez izjašnjavanja članstva, potpisivanja neće biti. Pritom ćemo članstvo upozoriti na dobre i loše strane ponude, kaže Lovrić.

Posljednjih dana među sindikatima kola informacija kako Vlada djelatnicima javnih službi ovoga puta nema namjeru platiti dane u štrajku, koji je također opcija.

Sindikati su složni u jednome, a to je da je dolazak premijera na popodnevne pregovore dobar znak. S druge strane, muči ih rastezanje pregovora jer to dovodi u pitanje povišicu plaća koja bi zaposlenicima javnih službi trebala biti vidljiva na platnim listama u studenome.

– Ne vjerujem u čudo, ali vjerujem da će danas biti bijeli dim. Za naš bi sindikat jednokratna ponuda od osam posto, uz nastavak pregovora o plaćama za iduću godinu, bila zadovoljavajuća. Naši zaposlenicima novac treba sada, imamo brojne upite o tomu hoće li rasti plaće za listopad. Naš je prijedlog da se Vlada obveže da u drugom tromjesečju iduće godine pokrene pregovore s ponudom nove korekciju osnovice, kaže Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika socijalne skrbi, uz naglasak kako ljude „ubija“ čekanje povišice.